Mat till vardags
Tycker du det är lätt att falla in i samma gamla rutiner? Ja, det blir lätt så semestern är över när man återgått till vardagslunken. Och rutiner är det inget fel på. De är snarare bra eftersom de gör att man får saker gjorda på ett vis man känner igen. Kroppen gillar också rutiner där mat, sömn och träning görs på bestämda tider.
Men sen var det ju också det där med rutiner kring matlagningen. Nu menar jag inte de med att äta på bestämda tider, utan snarare samma gamla maträtter och samma gamla idéer. Det är kanske inte så kul. Dock är det kanske inte så kul i köket. Och visst tryter inspirationen ibland, även bland de bästa. Är det då inte tur att det finns en kategori här i Landleys kök som heter varsdagsmat?
Vad ska vi äta till middag?
Blir man ändå inte tillräckligt utmanad kan man använda sig av receptgeneratorn. Där kan man göra en fritextsökning på det man är sugen på. Man kan också kombinera olika kriterier, exempelvis, kyckling, i ugn, glutenfritt och söka. Självklart kan kriterierna kombineras med fritext. När jag har slut på idéer tar jag faktiskt själv till receptväljaren.
Prenumerera på nyhetsbrev med recept
Sedan augusti kan man också prenumerera på de digitala nyhetsbreven från Landleys kök. Här får man tips på mat och vin att njuta av under veckor och helger. Dessa går ut den första varje månad. Registrera dig redan nu så får du också härliga recept rakt i din inbox.
Buffé med vegetariskt
De här vegetariska biffarna blandas med mozzarella, soltorkade tomater och rödlök. Det blir både saftigt, gott och en härlig vardagsrätt. Vi serverade den med potatissallad och en enkel limesås. Vill man ändå ha kött till maten kan man också servera dem som tillbehör till bacon eller en bit stekt kött. Ska man bjuda på buffé och har vegetarianer över på besök är dessa utmärkta att ställa fram och bjuda på istället för kött.
Vegetariska biffar med mozzarella, tomater och rödlök
Vegetariska biffar:
2 dl gröna linser
2 dl quinoa
1 burk kikärtor (400g)
125g mozzarella
1 röd lök
6 bitar soltorkade tomater
3 ägg
2 msk majsstärkelse
salt, peppar
Potatissallad med purjo:
600g fast potatis
10 cm purjolök
125g babyplommontomater
1,5 dl gröna oliver
70g machésallad
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
salt, peppar
Limecreme:
1 lime
2 dl creme fraiche
salt
1. Koka de gröna linserna i saltat vatten i cirka 25 minuter. Ha ner quinoan i vattnet när det är 15 minuter kvar av koktiden och låt den koka med. Skölj kikärtorna och mosa dem med en potatismosare. Tärna mozzarella och strimla lök och soltorkade tomater. Slå av quinoa och gröna linser i ett durkslag. Blanda allt med ägg, majsstärkelse och kryddor. Smält smör i en stekpanna och klicka ut smeten. Forma till biffar och stek dem på båda sidorna.
2. Skala och koka potatisen cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och skiva potatisen. Blanda med strimlad purjolök, halverade babyplommontomater, oliver och machésallad. Smaka av med olja, vinäger och kryddor.
3. Zesta eller riv limen och blanda med creme fraiche och en nypa salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Jag följde receptet till punkt och pricka, men biffarna höll inte alls ihop utan jag fick steka på plåt i ugnen. De blev då väldigt torra kanske pga brist på fett då? Gjorde cocktailtomater i ugn till och den såsen du rekommenderar, så det blev ok. Men hur glr man biffar som håller ihop?
Hej Eva.
Vad fint att du löste det ändå ;) De blir med stor sannolikhet torra eftersom de inte fick något fett.
Äggen, majsstärkelsen och mozzarellan i kombination med de gröna linserna får dem att hålla ihop. Det är viktigt att använda gröna linser och inte små, spräckliga, gröna linserna som heter puy. Dessa kokar nämligen inte sönder, och det är det man är ute efter. De vanliga gröna linserna blir mer som en gegga. Viktigt är också att mosa kikärtorna ordentligt (och linserna om de inte kokat sönder), samt att skära ner de övriga ingredienserna ordentligt så bitarna i biffarna inte blir så stora och får en finare textur. Jag brukar börja med en biff i stekpannan för att se om den håller ihop. Gör den inte det adderar jag med ägg och/eller stärkelse.
Mvh
Madeleine
Hej! Jag bor i södra Italien och har inte hittat gröna linser (ännu). Kan jag ta röda i stället? Äter mycket bönor men linser har jag inte prövat så mkt än.
Hej Babban.
Jag är också ett stort fan av bönor och linser. Röda linser skiljer sig lite från gröna då de är lite mindre och porösare. De kokar alltså sönder lättare och ger inte lika mycket skalrester. Eftersom det inte spelar så stor roll när det kommer till vegobiffar skulle jag säga att du kan byta. Eventuellt behövs lite mer stärkelse för att biffarna ska hålla ihop. För enkelhetens skull finns det recept i bloggen med röda linser i biffarna :) Kolla till exempel in dessa Vegetariska biffar med röda linser, dessa Vegetariska biffar med quinoa och linser eller varför inte Veganska linsbiffar med jalapeño och ramslök som snart är i säsong :)
Mvh
Madeleine
Alldeles för stor sats. Blev ju hur mycket som helst. Tog bara hälften av de kokta linserna och quinoan och blandade med resten av ingredienserna. Höll tyvärr inte ihop alla i stekpannan trots 3 ägg. Mixade med stavmixer. Då gick det bättre. Lite fattigt med kryddor. Hade i oregano och mejram också. Lite torra. Kunde varit mer ost.
Hej på dig själv Jenny.
Vad tråkigt att de inte höll ihop.
Vilken typ av linser använde du, och mosade du kikärtorna som det står i receptet?
Det är just gröna linser man ska använda eftersom de kokar sönder – inte små puylinser.
3 ägg brukar räcka i kombination med majsstärkelsen, men beroende på äggens storlek (jag använder M-L) kan man behöva ha i ett till – det märker man när man steker första biffen.
I så fall är det bara att ha i mer. Steker man dem för länge kan de bli torra.
Själv tycker jag att salt och peppar räcker eftersom det är mycket smak både i kikärtor, soltorkade tomater och quinoa, men saknar man kryddning är det bara att ha i det som man tycker passar.
Mvh
Madeleie
Vet du eller någon annan hur många calorier det är i en burgare?