Vegetariska biffar med mozzarella, tomater och rödlök

Mat till vardags

Tycker du det är lätt att falla in i samma gamla rutiner? Ja, det blir lätt så semestern är över när man återgått till vardagslunken. Och rutiner är det inget fel på. De är snarare bra eftersom de gör att man får saker gjorda på ett vis man känner igen. Kroppen gillar också rutiner där mat, sömn och träning görs på bestämda tider.

Men sen var det ju också det där med rutiner kring matlagningen. Nu menar jag inte de med att äta på bestämda tider, utan snarare samma gamla maträtter och samma gamla idéer. Det är kanske inte så kul. Dock är det kanske inte så kul i köket. Och visst tryter inspirationen ibland, även bland de bästa. Är det då inte tur att det finns en kategori här i Landleys kök som heter varsdagsmat?

Vad ska vi äta till middag?

Blir man ändå inte tillräckligt utmanad kan man använda sig av receptgeneratorn. Där kan man göra en fritextsökning på det man är sugen på. Man kan också kombinera olika kriterier, exempelvis, kyckling, i ugn, glutenfritt och söka. Självklart kan kriterierna kombineras med fritext. När jag har slut på idéer tar jag faktiskt själv till receptväljaren.

Vegetariska biffar med mozzarella, tomater och rödlökPotatissallad

Prenumerera på nyhetsbrev med recept

Sedan augusti kan man också prenumerera på de digitala nyhetsbreven från Landleys kök. Här får man tips på mat och vin att njuta av under veckor och helger. Dessa går ut den första varje månad. Registrera dig redan nu så får du också härliga recept rakt i din inbox.

Buffé med vegetariskt

De här vegetariska biffarna blandas med mozzarella, soltorkade tomater och rödlök. Det blir både saftigt, gott och en härlig vardagsrätt. Vi serverade den med potatissallad och en enkel limesås. Vill man ändå ha kött till maten kan man också servera dem som tillbehör till bacon eller en bit stekt kött. Ska man bjuda på buffé och har vegetarianer över på besök är dessa utmärkta att ställa fram och bjuda på istället för kött.

Vegetariska biffar med mozzarella, tomater och rödlök

För: 4-6 personer

Vegetariska biffar med mozzarella, tomater och rödlök

Vegetariska biffar:

2 dl gröna linser
2 dl quinoa
1 burk kikärtor (400g)
125g mozzarella
1 röd lök
6 bitar soltorkade tomater
3 ägg
2 msk majsstärkelse
salt, peppar

Potatissallad med purjo:

600g fast potatis
10 cm purjolök
125g babyplommontomater
1,5 dl gröna oliver
70g machésallad
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
salt, peppar

Limecreme:

1 lime
2 dl creme fraiche
salt

1. Koka de gröna linserna i saltat vatten i cirka 25 minuter. Ha ner quinoan i vattnet när det är 15 minuter kvar av koktiden och låt den koka med. Skölj kikärtorna och mosa dem med en potatismosare. Tärna mozzarella och strimla lök och soltorkade tomater. Slå av quinoa och gröna linser i ett durkslag. Blanda allt med ägg, majsstärkelse och kryddor. Smält smör i en stekpanna och klicka ut smeten. Forma till biffar och stek dem på båda sidorna.

2. Skala och koka potatisen cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och skiva potatisen. Blanda med strimlad purjolök, halverade babyplommontomater, oliver och machésallad. Smaka av med olja, vinäger och kryddor.

3. Zesta eller riv limen och blanda med creme fraiche och en nypa salt.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.