Vegetariska biffar med quinoa och linser

Vegetariska veckan

För en vecka sedan blev jag matförgiftad. Jag åt en kvarg som uppenbarligen inte hade förvarats så kallt som den borde, och senare fick jag höra att just kvarg och keso är väldigt känsliga för värme. Det var alltså inte så konstigt att jag blev sjuk. Hur som helst blev jag riktigt dålig och blev liggande i flera dagar som en död sill med familjen upp-passandes på mig. Rätt skönt trots allt, för när det värsta var över passade jag på att ligga som en död sill i solen och fick en snygg deff och en solbränna på köpet.

Vegetariska recept

Vegetariska biffar med quinoa och linserEfter den här tiden var jag varken sugen på kaffe, alkohol eller kött. Jag som i vanliga fall dricker en liter kaffe innan frukost varje dag, äter massor av kött och gärna slurpar ett glas kväll-rosé i sommarsolen! Istället blev det grönt te och massor av goda vegetariska rätter. På så vis kom ett gäng nya, goda vegetariska recept till, vilka förstås kommer upp här i bloggen.

Bönor, linser och rotsaker

I vanliga fall äter jag inte bröd, ris, eller potatis, utan bara kött och grönsaker. De gånger jag äter vita spannmål och snabba kolhydrater skippar jag istället köttet. Genom att ta bort en del ur kostcirkeln håller man sig enkelt i form.

Att laga vegetariskt är trots allt inte svårt. Det finns massor av goda biffar, rullar, pytter och wraps man kan laga. Till hjälp har man bönor, linser, ärtor och rotsaker. Här kommer här lite inspiration på traven för den som vill äta lite grönare.

Till Picknick och till buffé

De här biffarna är fina att servera om man ska ha buffé och vill ha ett glutenfritt och vegetariskt inslag. De är också bra att ta med ut till picknicken eftersom de inte behöver serveras helt varma. Salladen på bilden nedan är pimpad med maskrosblommor, harsyra och gökärt.

» Här hittar du fler goda recept med quinoa

Vegetariska biffar av quinoa och linser med rödbetor, hummus och koriandersås

För: 4 personer

Rödbetor med feta och rostad majs

Rödbetor med feta och rostad majs:

700g rödbetor
1 burkar majs
150g fetaost
salt, peppar, oregano

Hummus:

1 burk kikärtor
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
1 msk torkad koriander
1 msk malen spiskummin
salt, peppar, vitlökspulver

Vegetariska biffar med quinoa och linser:

6 dl vatten
1 buljongtärning
2 dl quinoa
2 dl röda linser
3 ägg
2 salladslökar
10 bitar soltorkade tomater
2 msk rostad ramslök (kan bytas mot 1 vitlöksklyfta)
1/2 kruka bladpersilja
salt, peppar, paprikapulver

Sval sås med lime och koriander:

2 dl creme fraiche
1 kruka koriander
1/4 lime

1. Skala och dela rödbetorna till mindre bitar. Koka i saltat vatten tills de mjuknat (ca 40 minuter). Rosta på majsen i en panna med lite smör. Stek till den börjar bli lite skrumpen. Slå av vattnet på rödbetorna och blanda med majsen, smulad fetaost och kryddor.

2. Skölj kikärtorna och ha ner i en mixer tillsammans med olja, vatten och kryddor. Kör till en slät smet och späd eventuellt med mer vatten och den blir för hård.

3. Koka upp en kastrull med vatten och en grönsaksbuljongtärning. När vattnet kokat upp, ha i quinoa och linserna och låt dessa koka under lock i ca 20 minuter. Häll över i en bunke och blanda med ägg. Finstrimla salladslök och soltorkade tomater. Ha ner i bunken med linserna. Smula i ramslöken eller pressa i en vitlöksklyfta. Klipp i persilja och krydda. Blanda ihop allt och forma till små biffar. Enklast är med ett par plasthandskar på. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna gyllenbruna.

4. Rör ihop creme fraiche med klippt koriander och limesaft.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.