Vegetariska biffar med rött ris, kidney och ramslök

Vegobiffar till middag

Att rött ris kunde vara så himla gott i vegetariska biffar var inget jag hade kunnat ana. Av en tillfällighet har jag haft en liten burk hemma i skafferiet med rött ris som stirrat på mig varje gång jag öppnat dörren. Det var lite i minsta laget för att passa som tillbehör till något annat, därför bestämde jag mig för att göra vegetariska biffar med rött ris, kidney och ramslök.

Madeleine Landley Ramslök Recept med ramslök

I mitten av maj var jag ute och plockade en påse ramslök till en filminspelning. Ramslök är himla gott, vilket gjorde det till ett utmärkt tillfälle att laga massor av goda recept med ramslök. Dessa ovo-vegetariska vegobiffar blev både dekorativa med det gröna i, och fick en lätt smak av vitlök. Dessutom älskar jag den tugghet som blir i biffarna av riset. Hur gott som helst och snyggt röda. Servera dem gärna med potatissalladen och gräddfilstzatzikin nedan.

Som du kanske känner till är ramslök i säsong på våren, ungefär mellan april och juni. Jag brukar plocka mycket ramslök som jag både fryser in och torkar. På så vis kan man njuta av ramslök året om. Har man nu inte tillgång till ramslök kan man byta mot en klyfta vitlök och 2 msk hackad gräslök (eller bara vitlök om man så vill).

» Här hittar du fler recept på vegetariska biffar

Vegetariska biffar med rött ris, kidney och ramslök

För: 4 personer (cirka 14 mindre biffar)

Vegetariska biffar med rött ris, kidney och ramslök

Röda vegetariska biffar:

2 dl rött ris
4 dl vatten
1 burk kidneybönor
2 små ägg
1/2 röd chili
1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
8 blad ramslök*
salt, peppar

Stek potatissallad:

8 kokta potatisar
10 stora brysselkål (yttre bladen)
1 knippe vit sparris
10 romanticatomater
salt, peppar

Gräddfilstzatziki:

3 dl gräddfil*
10 cm gurka
1/4 citron (saft)
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

1. Koka riset i saltat vatten i 40 minuter på låg temperatur under lock. Mixa sköljda kidneybönor med ägg och blanda med det kokta riset, hackad lök och chili, pressad vitlök, strimlad ramslök och kryddor. *Har man inte ramslök kan man använda 2 matskedar hackad gräslök istället. Forma till små biffar och stek dem knapriga på båda sidor.

2. Skär potatisen till mindre bitar och stek den i smör till den fått fin yta. Plocka de yttre gröna bladen av brysselkålen (ända in till de ljusa, inre knutna bladen som är svåra att få loss). Skala och skär den vita sparrisen till mindre bitar. Koka upp saltat vatten och lägg ner brysselkålsblad och sparris i cirka 2-3 minuter. Slå av vattnet och ha ner grönsakerna i stekpannan med potatisen. Ringla över mer smör och salta och peppra. Stek i 2 minuter till. Halvera tomaterna och ha ner i pannan. Dra stekpannan åt sidan.

3. Riv gurkan på de stora hålen på ett rivjärn och pressa ut vattnet. Blanda gräddfil med gurka, citronsaft, en pressad vitlöksklyfta samt salt och peppar.

*För laktosfritt, välj laktosfri gräddfil i gräddfilstzatzikin.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.