Vegetariska tacos med linsröra

Goda vegetariska tacos

Vi kan inte få nog av tacos. Det är ju så himla bra fredagsmat och är trevligt att laga tillsammans och sedan plocka ihop framför tv:n. Det gäller bara att inte glömma servetterna! Varje fredagkväll svänger vi ihop en ny variant och snart har vi provat oss igenom alla knäppa varianter som går att hitta på. Denna kväll blev det vegetariska tacos med linser.

Gröna linser

Vegetariska linstacosDet finns två sorters gröna linser. De ena sorten säljs som Gröna linser och är platta lite brunaktiga. Dessa kokar lätt sönder och har en lite mjöligare konsistens.

Puylinser

Den andra sorten är spräcklig och skiftar i blått och grönt. Dessa kallas för Puylinser men säljs bland annat under namnet små linser, som delikatesslinser eller dupuylinser. Puylinser är mer hållbara och kokar inte lika lätt sönder.

I detta recept använder jag både vanliga gröna linser och de spräckliga puylinserna. På så vis får man en bra blandning av mjölighet som håller ihop röran, samtidigt som det blir lite tuggigt.

Recept med linser

En av de fina sakerna med linser är att de inte behöver blötläggas innan de kokas. I det här receptet steks linserna vilket gör att de däremot måste blötläggas innan för att bli större och finare. Dessutom behöver de inte lika lång tid i pannan. I vanliga fall behöver man alltså inte blötlägga linserna. Mer information om olika sorters linser hittar du här.

Servera tacosen med goda tillbehör så som en hemmagjord tomatsalsa, tortillabröd, majs, guacamole, tortillabröd och lök.

» Söker du ännu fler goda recept på tacos? Kika här!

Vegetariska tacos med linsröra

För: 4 personer

Vegetariska linstacos

Linsröra:

1,5 dl gröna linser
1,5 dl puylinser
200g champinjoner
1 gul lök
4-5 dl vatten
0,5 dl rapsolja

Kryddblandning till linsröra:

2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk rökt paprikapulver
lökpulver, vitlökspulver, oregano
salt, peppar

Guacamole:

3 avocado
1 vitlöksklyfta
1 tsk pressad citron
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk spiskummin
salt, peppar

Tillbehör:

riven ost
färsk koriander
gräddfil
salsasås
tortillabröd eller tacoskal

1. Blötlägg linserna i rikligt med vatten i 10 timmar.

2. Hacka champinjoner och lök. Smält smör i en stekpanna och ha i champinjoner och lök. När löken mjuknat och champinjonerna mjuknat, slå av vattnet från linserna och ha ner dem i pannan. Rör i alla kryddorna och slå på vatten. Lägg ett lock på stekpannan och låt vattnet puttra bort under cirka 10 minuter. Ha relativt hög värme och rör om då och då se det inte bränner fast. När röran är torr, blanda i oljan. Smaka eventuellt av med mer salt.

3. Mosa avocado och blanda med en pressad vitlöksklyfta, citronsaft och smaka av med kryddor.

4. Servera tacosen med guacamole, riven ost, färsk koriander, gräddfil, salsasås och mjuka tortillabröd eller tacoskal. Linsröran kan också serveras som ett komplement till vanliga tacos med köttfärs.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.