Vegetariska mungbönsbiffar med grönsaksfräs och ris

Vegobiffar med mungbönor

Vegetariska biffar är kul att göra. Man kan trots allt variera dem på en mängd olika vis med olika sorters bönor och ärtor, med olika grönsaker och olika smaksättare. Jag gör alltid mina vegobiffar med ägg. Jag tycker att det blir saftigast och godast. Ägg har en tendens att både få biffarna att hålla ihop och just att göra dem saftiga. Idag finns olika sätt att ersätta ägg på. En del använder exempelvis spadet från kokade kikärtor (kallas aquafaba och 3 msk kikärtsspad sägs motsvara ett ägg) för att hålla ihop biffarna. Andra tar äggersättare.

Vegetariska biffar med mungbönorDessa vegetariska mungbönsbiffar med grönsaksfräs och ris gör jag med ägg, men man kan naturligtvis ändra receptet så det blir helt veganskt, om man vill. Till biffarna gör jag en grönsaksfräs med zucchini, paprika, röd lök och färsk dill. Denna fräser man bara i en panna tillsammans med matfett, salt och peppar. Förutom grönsaksfräsen kokar jag ris, rör ihop en pepparrotssås och serverar rostad lök och mangochutney. Den rostade löken och mangochutney köper jag färdig. Enkelt, gott och ett kul sätt att svänga ihop en köttfri middag.

Hur tillagar man mungbönor?

Mungbönor köper man för övrigt torkade i påse. De går relativt fort att tillaga jämfört med andra bönsorter eftersom de är så små. Alltså kräver de både kortade blötläggning och koktid än till andra. Det tar ett tag att steka biffarna så jag brukar först steka dem så de håller ihop, men inte är genomstekta, och sedan lägga dem på en skärbräda. Sedan steker jag på dem innan servering så de lagas klart och kan serveras varma. Med andra ord kan man alltså med fördel göra dem i förväg. Man kan naturligtvis också använda två stekpannor för att göra dem klara samtidigt.

» Här hittar du fler lakto- och ovo-vegetarska recept

Vegetariska mungbönsbiffar med grönsaksfräs och ris

Vegetariska mungbönsbiffar med grönsaksfräs och ris

För: 4 personer

Vegetariska biffar av mungbönor:

1,5 dl torkade mungbönor
2 ägg
3 msk majsstärkelse
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1–2 krm chilipulver
salt, peppar

Grönsaksfräs:

1 zucchini (á ca 300g)
1 grön paprika
1 röd paprika
salt, peppar
1 röd lök
0,5 dl hackad, färsk dill

Pepparrotssås:

1 msk riven pepparrot
2 dl crème fraiche
salt

Tillbehör:

3 dl ris
rostad lök
mangochutney

  • Koka upp 3 dl vatten och slå det över mungbönorna. Låt stå i 3 timmar. Slå av vattnet och ha ner mungbönorna i en kastrull med nytt vatten och salt. Koka bönorna i 15 minuter och slå sedan av vattnet. Låt bönorna svalna och mosa dem sedan med en potatismosare. Blanda med ägg, majsstärkelse och kryddor. Värm matfett i en stekpanna och klicka i cirka en halv till en deciliter per biff i pannan. Stek så de får fin färg på båda sidorna. Det tar ett tag att steka biffarna så jag brukar först steka dem så de håller ihop, men inte är genomstekta, och sedan lägga dem på en skärbräda. Sedan steker jag på dem innan servering så de lagas klart och kan serveras varma.
  • Tärna zucchini. Kärna ur och strimla paprikan. Hetta upp matfett i en stekpanna och ha ner zucchinin. När den börjat få yta, ha ner paprikan och stek tills den mjuknat. Ha ner hackad dill och finhackad röd lök so får värmas någon minut. Smaka av med salt och peppar.
  • Rör ihop riven pepparrot med creme fraiche. Smaka av med lite salt.
  • Servera med kokt ris, rostad lök och mangochutney.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.