Vegetariska piroger med fetaost och pumpa

Goda recept med pumpa

Om ni trodde att recepten med pumpa var slut, då trodde ni fel. Det är troligtvis få personer som gillar pumpa så mycket som jag gör. De är ju både vackra, goda och ger en massa mat. Något jag lagat en del på sistone är piroger. Pirog är enkelt att göra och kan varieras både med en deg av jäst – eller varför inte som dessa köttfärspiroger med surdeg?

Madeleine Landley med pumpor

Vegetarisk fyllning till piroger

Dessa vegetariska piroger med fetaost och pumpa gör jag med torrjäst. Jag bakar alltid mina matbröd med surdeg nu för tiden, men en påse torrjäst i skafferiet har jag alltid på lager ifall man vill baka något som går fort eller något som är sött. För det söta lagar jag faktiskt inte med surdeg :) Torrjäst har ett utgångsdatum på påsen, men det brukar jag inte bry mig så mycket om. Just nu håller jag och tar slut på en påse som var bäst före för två år sedan, och den har fortfarande hur mycket jäskraft som helst. Eftersom den gick ut för två år sedan är det kanske inte så svårt att lista ut att jag inte bakar så mycket med jäst…

Det behövs inte mycket jäst, och av någon anledning öser många i jäst när de bakar. Självklart vill man att brödet ska resa sig, men det smakar ju så himla mycket jäst om man tar i för mycket. Efter att ha bakat uteslutande med surdeg varje helg i snart två år har jag fått ett helt annat tålamod när det kommer till brödbaket. Man har liksom fått lite mer skinn på benen och vet att degen alltid går att få att jäsa. Det fina med torrjäst är att den håller länge. Man kan så klart köpa färsk deg och frysa, men jag litar hellre på något som kan förvaras torrt i et skafferi. Går elen, vilket den gjorde för två vintrar sedan under två dagar, då är det kört med den frysta jästen.

Piroger med surdeg

Hemmagjorda piroger

Att göra piroger är som sagt inte svårt allt. Jag har torrjäst, vatten, vetemjöl, salt och olja i degen. Oljan gör degen lite kompaktare och tyngre vilket är bra just till pirogbaket. Blanda allt, låt det jäsa i 45 minuter insvept i en bit plastfolie och sedan är det bara att kavla ut. Jag gör ofta fyllningen helt klar först. Sedan är det bara att fixa degen när man själv känner för det. Då bli det ingen stress att bli klar med fyllningen samtidigt som degen är det. Å andra sidan kan man lägga in den färdigjästa degen i kylen om den är färdigjäst innan fyllningen är klar. Vill du göra allt i lugnt och ro sätter du således degen i tredje steget istället för först, som i receptet nedan.

I pirogerna har jag ris, fetaost, mangold lök och riven ost. Har man ingen mangold tar man babyspenat. Det går också lika bra med exempelvis rucola, grönkål eller svartkål, som ger lite mer smak men som gifter sig fint med fetaosten. Jag hoppas du vågar prova att laga dessa piroger, för de är perfekta att ha på lager i kylen till middag eller lunch. De är också utmärkta att svepa in i lite folie och ta med ut på picknicken eller till pulkabacken. Och du! Du kan ta vilken pumpa som helst. Alla sorters pumpa går att äta, men jag skulle skippa de små prydnadspumporna som inte är så delikata samt spaghettipumpa som har en lite för porös textur. Några tips? Ja varför inte ta gammal hederlig halloweenpumpa, muscatpumpa eller butternut squash? Här kan du lära dig med om de vanligaste matpumporna som finns i butik. Jag odlade i år en sort som heter Flat White Boer. Den påminner om halloweenpumpa i smak och kött och funkade fint att ha i pirogerna.

» Här hittar du fler goda recept med pumpa

Vegetariska piroger med fetaost och pumpa

Vegetariska piroger med fetaost och pumpa

För: 4 stycken

Deg:

360g vetemjöl (6 dl)
1,5 tsk torrjäst
1 tsk salt
2 msk matolja
1,5–2 dl fingerljummet vatten

Fyllning:

1,5 dl okokt basmatiris
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
250g skalad och urkärnad pumpa
30–35g babyspenat eller mangold (1/2 påse)
75g fetaost
1,5 dl riven ost
salt, peppar
1 tsk grillkrydda

  • Blanda vetemjöl, torrjäst och salt i en bunke. Slå på matolja och vatten och knåda ihop till en deg. Knåda degen i 5 minuter och forma den sedan till en boll. Plasta degbollen löst med plastfolie och låt den jäsa i 45–60 minuter i rumstemperatur.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och hacka gul lök och vitlök. Grovhacka spenaten. Värm en stekpanna till medeltemperatur och lägg i den gula löken. Stek tills löken mjuknat och lägg sedan i vitlöken och spenaten i pannan. Stek cirka 1 minut tills spenaten mjuknat. Salta ett varv och lägg över det stekta i en skål.
  • Skala, kärna ur och riv pumpan på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda pumpan med ris, den stekta löken och spenaten, smulad fetaost och riven ost. Smaka av med salt, peppar och grillkrydda.
  • Dela degen till 4 lika stora bitar. Ta gärna hjälp av en våg för att få lika stora delar. Låt bullarna vila i 10 minuter på bänken så degen slappnar av. Kavla ut varje bit till en rundel på cirka 22 centimeter i diameter. Lägg varje degrundel på bakplåtspapper.
  • Sätt ugnen på 200°C. Ta en degrundel i taget och lägg ut på mjölat bord. Skeda på en fjärdedel av fyllningen på halva rundeln och behåll cirka en centimeter till kanten utan fyllning. Vik över den tomma halvan. Platta till kanten runt om. Gör mönster på kanten med en gaffel eller forma den vågig genom med hjälp av tummen och pekfingret.
  • Lägg över pirogen på en plåt på ett bakplåtspapper och upprepa proceduren. Pensla ovansidan av pirogerna med matolja. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter. Pensla pirogerna med mer olja efter halva tiden. Servera med en sallad till.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.