Grillad sparris

Vego-recept till sommarens grill

Vego, vego, vego… Alla vill laga vegetariskt och alla producenter vill tillverka sin egen variant av den perfekta köttersättaren. Att grilla vegetariskt blir mer och mer inne varje sommar, och enligt ICA:s årliga grillrapport 2019 är det mestadels kvinnor som vill grilla vego.

Vad ska man då lägga på grillen? Att slaska på en god marinad och slänga köttet på grillen kan ju vem som helst göra. Med en stektermometer och den ”perfekta glöden” är det svårt att misslyckas. Grönsaker däremot kan tyckas kräva lite mer kunskaper. I alla fall verkar folk tycka det när man frågar runt. När allt kommer till kritan kräver en grönsak också den perfekta innertemperaturen för att bli utsökt – precis som en köttbit. Sönderlagade grönsaker blir ju ingen glad av. Är du osäker på när grönsaken är klar? Stick i en stektermometer. Sprödare grönsaker så som sparris och bönor är klara runt 75°C. Zucchini runt 80°C. Olika typer av kål blir bäst när de hamnar runt 90°C medan rotsaker behöver komma upp i högre innertemperatur och landa mellan 95-100°C. Rotselleri kör jag exempelvis till cirka 85-90°C.

Grilla grönsaker

GrönsakerEftersom jag gillar när saker är så naturliga som möjligt har jag här samlat mina bästa 12 vegetariska recept att laga på grillen. Alla görs med naturliga råvaror – alltså grönsaker och inga köttersättare. Jag har egentligen inget emot produkter som ska ersätta kött. Däremot är det mer av en utmaning att laga något som inte låtsas vara kött. Jag vill också att du ska ta dig en funderare samt en extra titt på innehållsförteckningen; Många vegetariska köttersättare innehåller nämligen tillsatser så som konsistensmedel, smakförstärkare och konserveringsmedel. Hur mycket sånt vill man få i sig och hur påverkar det kroppen i det långa loppet? Många tillsatser är helt naturliga medan andra är rätt onödiga. Dessutom innehåller flera av dem socker!

Äter du grönt för klimatets skulle ska du ta dig en funderare på var grönsaken kommer ifrån. Är den importerad och har fraktats långt? Du påverkar själv vilka val du vill göra och varför du gör dem.

Men, nog med pekpinnarna. Bland recepten nedan är det egentligen bara ett av dem som innehåller någon typ av ”tillsats” och det är vegobiffarna. I dessa tillsätter man nämligen stärkelse för att de ska hålla ihop. Värre än så är det inte. De övriga recepten är renodlade grönsaksrecept där grönsaker läggs på grillen. Allts inga köttersättningsprodukter i något av dem. Alla recepten är också lakto- och ovo-vegetariska att de antingen innehåller mejeri och ägg, eller både och.

Förutom de vegetariska recepten nedan so passar för grillen hittar du ännu fler vego-recept här

12 vegetariska recept att laga på grillen

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.