Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto

Grilla vego

Vego på grillen är gott men inte alltid så enkelt. Vilka grönsaker kan man grilla så att de kommer bäst till sin rätt? Och, vad ska man servera till? Dessa vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto är det perfekta receptet att börja med om man vill grilla mer vegetariskt. Det är en plockig rätt som bjuder på massor av goda smaker. Den är också relativt enkel att göra.

Den svenska sommaren är här vilket innebär ledighet och långa ljusa sommarkvällar tillsammans med vänner och familj. Naturligtvis också att grillen kan gå varm. Den årliga grillningen är en härlig tradition som är starkt förknippad med drömmen om sommaren. Och självklart smakar det ännu bättre när maten kan ätas utomhus.

Trenden inom grillning säger att fler vill grilla grönsaker, samtidigt som svenska och ekologiska råvaror står högt på priolistan. Med bra råvaror, rätt sällskap och ett gott glas vin blir alltså sommarens grillning som allra bäst. Att laga vegetariskt är inte bara populärt, det är otroligt gott. En del väljer vegetariskt för djurens skull medan andra gör det för hälsan eller miljön. Det finns också de som tycker det passar bättre med lättare mat på sommaren eftersom det kan kännas fräschare. Enligt statistiken är det mestadels kvinnor som vill grilla vego. Dock är det ju oftast männen som sköter grillandet.

Kvinnor vill grilla mer vegetariskt

På vårt landställe försöker vi att laga så mycket som möjligt av maten utomhus. Då är alla delaktiga i både grillandet och tillagningen av de övriga tillbehören. Vi har ännu inte byggt något utekök (eftersom vi först ska bygga om terassen) men till dess drar vi fram utevattnet till terassen där grillen står. Komposthinken åker med ut tillsammans med skärbrädor, skålar, knivar och en släng att torka sig på. Vid sidan av grillen har vi också en separat induktionsplatta där vi kan laga mat som inte ska grillas. Det kan exempelvis röra sig om potatis som ska kokas eller något som ska stekas. Tillsammans lagar vi sedan maten där ute, såvida det inte reknar förstås.

När det kommer till vegetariskt handlar det trots allt om så mycket mer än bara sallad. Äter man dessutom mejeri, så kallat lakto-vegetariskt, får man en uppsjö av köttfria alternativ att välja på. Skippar du halloumin i detta recept och byter matlagningsyoghurten till vegetabilisk creme fraiche, får du en helt vegansk rätt att laga på grillen. 1 Zucchini, aubergine och paprika passar perfekt att laga på grillen så de snabbt blir klara och inte behöver någon typ av förbehandling. Får du inte tag i minipaprikor eller angellopaprikor går det lika bra med vanlig paprika. De små är dock lite gulligare att ha på spetten.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto

För: 4 personer

Vegetariska spett med grillat bröd, hummus, yoghurt och örtpesto

Hummus:

1 burk kikärtor
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
salt, svartpeppar
1/4 citron

Vegetariska spett:

1 zucchini
1 aubergine
1 påse minipaprikor/angellopaprikor
träspett

Örtpesto:

1 dl mandel
1 kruka färsk basilika
1/4 kruka färsk oregano
1 dl kallpressad rapsolja
salt, peppar

Tillbehör:

1 bit halloumi
nybakt bröd, ex levain
matlagningsyoghurt

  • Skölj kikärtorna och mixa dem med olja. Smaka av med kryddor och citronsaft. Blanda i vatten om hummusen blir för trögflytande.
  • Grovhacka mandeln i en mixer. Repa bladen från basilika och oregano och ha ner i mixern. Slå på olja och mixa allt. Smaka av med salt och peppar.
  • Blötlägg spetten i 10 minuter. Skär zucchinin till breda kvartar. Skiva aubergine till tunna skivor. Varva zucchini, aubergine och paprika på spetten – trä upp aubergine på spetten genom att forma dem till ett U. Pensla med olja.
  • Skär halloumin till skivor och skiva upp det nybakta brödet till ganska tjocka skivor. Grilla spetten med bröd och halloumi vid sidan av. Salta och peppra under grillnigen. Skeda upp matlagningsyoghurten och servera till.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.