Vegetariska svampplättar med potatis och ost

En ny spännande höst

Vilken höst det har varit. Jag och min sambo gick och köpte landställe i slutet av sommaren, så nu är det fullt ös med att ta hand om det nya huset. Självklart är det vanligt husunderhåll som måste göras eftersom det är ett äldre hus, men vi vill så klart också sätta vår egen prägel på det och få det som vi vill. Golv ska slipas och väggar ska målas. För att inte tala om till våren då trädgården ska förvandlas till en härlig oas med odlingar. Det är både spännande och nytt – och du kan följa våra framsteg och livet på landet via instagramkontot @CountryLoveStyle.

Recept med trattkantareller

TrattkantarellerMen en sak i sänder. Medan vi jobbar med huset försöker vi också få tid över till att göra andra saker – som att plocka svamp. En av de allra bästa sakerna med hösten är den fina svampen som måste plockas. I mitten av augusti började det dyka upp smörsoppar i krokarna av mina föräldrars landställe. Lite regn var tydligen allt som behövdes – men så är det ju å andra sidan alltid. Till slut dök de efterlängtade kantarellerna upp. Nog kan det kännas lite mellanmjölk med kantareller, men kantareller är trots allt så gott och lyxigt. Och de adderar en härlig färg till maten. När regnen gjort sin sak dyker till sist trattkantarellerna upp.

Jag älskar trattkantareller eftersom de är så goda och fina och kan plockas i massor. De också kan varieras med riktigt små trattisar vilket gör det hela så fint. Dessa behöver man heller inte rensa inuti. Den som håller med mig och gillar trattkantareller kan prova att laga dessa underbart goda och vegetariska svampplättar med potatis och ost.

Vegetariska plättar med svamp

SvampkorgDessa vegetariska plättar, eller biffar, görs med potatis och trattkantareller. Man kan naturligtvis göra dem med annan svamp, exempelvis kantareller, trumpetsvamp eller köpt ostronskivling eller shiitakesvamp från butiken. Plättarna hålls ihop med majsstärkelse, ägg och ost. Således är detta recept är lakto- och ovo-vegetariskt. Osten ger en härligt tuggig konsistens och god smak medan äggen för plättarna saftiga. Jag använde gammal hederlig riven ost på påse, utan några särskilda krusiduller. Den som vill ha riktigt smakrika plättar byter mot Västerbottensost, eller mittemellan-osten prästost.

Svampplättarna serveras med en enkel couscoussallad bestående av pärlcouscous, hackad bladpersilja och soltorkade tomater. Pärlcouscous är en större variant av couscous som brukar gå att hitta på samma hylla i matbutiken. Till skillnad från vanlig couscous som bara ska svälla i varmt vatten ska pärlcouscous däremot kokas. Superenkelt! Jag hoppas att detta smakar – och den som vill kolla in ännu fler mumsiga recept med svamp hittar dem här.

» Missa förresten inte alla de goda recepten på vegetariska biffar

Vegetariska svampplättar med potatis och ost

För: 4 personer (8-10 plättar)

Vegetariska svampplättar med potatis och ost

Frasiga trattkantarellplättar:

700g fast potatis
2 ägg
1 msk majsstärkelse
salt, peppar
1,5 dl riven ost
400g färska trattkantareller

Tillbehör:

2 dl pärlcouscous
0,5 dl hackad bladpersilja
5 bitar soltorkade tomater i olja
olivolja
salt, peppar

  • Rensa trattkantarellerna och stek dem i torr panna till vätskan har försvunnit. Ha ner en klick smör som får stekas in. Smaka av med salt och peppar
  • Skala och skär potatisen till mindre bitar och koka i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet.
  • Vispa ihop ägg, majsstärkelse, salt och peppar. Ha ner potatisen och mosa den slarvigt med en potatismosare. Blanda i riven ost och de stekta trattkantarellerna. Hetta upp en stekpanna med smör och forma en näve en blandningen till en plätt. Ha ner i pannan och stek gyllene på båda sidor.
  • Koka pärlcouscous i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Blanda coucousen med hackad bladpersilja, strimlade soltorkade tomater och lite olja. Smaka av med salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.