Vegetariska tacos med quorn

Testa något nytt till fredagens tacos

Den här hösten har vi kommit in i ett stim av taco-fredagar. På senare tid har vi ätit olika sorters tacos nästan varje fredag, men det är kanske inte så konstigt med tanke på att det är så himla gott! Dessutom är det enkelt att laga tillsammans med familjen då alla kan göra något. Ibland är det lite kul att vara en sån där stereotyp Svensson som smaskar tacos och glor på Idol. Det är inget jag skäms för.

Det roliga med tacos är hur man kan variera det i oändlighet; Man kan göra klassiska tacos med köttfärs. Man kan göra lyxiga tacos med högrev, eller så trasar man kyckling eller fisk och har i. Tacos med pulled chicken är faktiskt lite av min favorit.

Recept på vegetariska tacos

Den här gången bestämde jag mig för att göra vegetariska tacos – hör och häpna! Familjen var helt med på noterna och fick den här gången testa Quorn. Du kanske någon gång har sneglat på de orange förpackningarna med Quorn i butiken men inte riktigt vågat prova? Det tycker jag absolut att du ska, för det smakar precis som kött och är himla gott! Jag lurade till och med sambon första gången vi testade Quorn att det var kyckling. På den tiden var han väldigt envis med att ha kött på tallriken, men som tur är har det ändrats.

Fredagstacos deluxeÄr man vegan har Quorn kommit med nya produkter som är helt veganska, bland annat dessa Quorn Schnitzlar som jag valde att ha i tacosen. Det här var ett väldigt bra val och alla tyckte det blev riktigt gott. Schitzeln steker man som vanligt i stekpanna och strimlar upp. Det hela serveras med tacoskal, guacamole, hemmagjord salsa (så klart) och fried beans. Skippar man ost och gräddfil blir det en helt vegansk rätt.

» Fler goda recept på fredagsmat hittar du här

Hemmagjord salsasås är enkelt

Jag gör alltid egen salsasås eftersom det är så enkelt, blir godare, innehåller mindre socker och inga tillsatser. Det enda man behöver tänka på är att sätta igång med salsa lite innan så den hinner puttra ihop ordentligt och reduceras. Det är då den blir som godast. Orkar du inte eller har ont om tid är det förstås helt okej att köpa färdig.

Fried beans är en annan av mina favoriter som blivit ett återkommande inslag när vi äter tacos eller amerikanskt. Fried beans är oförskämt gott och är enklare att göra än man kan tro. Det är alltså bönor som man steker tillsammans med vatten, olja och kryddor. Listan kan se lång ut just på grund av alla kryddorna som ska i, men det är också kryddblandningen som är hemligheten.

Inga tacos utan bönröra

Fried BeansI vanliga fall gör jag fried beans med svarta bönor, kidneybönor eller en kombination av båda. Då blir röran mörk i färgen. Den här gången bestämde jag mig istället för göra en ljus röra. För att det inte skulle bli helvitt tog jag black eye-bönor – du vet bönor som har en svart liten prick på sig.

Dessa bönor har en lite annorlunda smak som är lite ”groddigare” och påminner om smaken på solrosskott. Jag var tveksam till om det skulle bli bra, men den här röran var en av de bästa jag gjort. Testa gärna.

Zeta har färdigkokta Black Eye-bönor på burk, men jag brukar använda torkade eftersom det är billigare och nyttigare. De torkade Black Eye-bönorna blötlägger man i ett par timmar och kokar sedan i 25 minuter. Jag brukar blötlägga bönorna på morgonen eller natten innan. Använder du bönor på burk behöver du ta 2-3 burkar, torkade bönor sväller nämligen till ungefär dubbla mängden. För att nämna det sista – guacamolen. Den gör vi på klassiskt vis, det vill säga en halv del pico de gallo som blandas med grovt mosad avocado. Du hittar förstås receptet på det nedan.

Vegetariska tacos med quorn

För: 4 personer

Vegetariska tacos med quorn

Fried Black Eye Beans:

2 dl torkade black eye-bönor
1 liter vatten till blötläggning
1 gul lök
2 dl rapsolja
3-4 dl vatten
1,5 tsk torkad koriander
1,5 tsk malen spiskummin
1,5 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk ancho chilipulver
salt, peppar, vitlökspulver
0,5 tsk äppelcidervinäger

Tomatsalsa med ananas:

1 stor lök
1/2 färsk ananas
5 dl krossade tomater (1 tetra)
salt, peppar
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 msk råsocker
2 msk torkad oregano
1-2 msk sambal oelek
1 tsk äppelcidervinäger

Chunky guacamole:

1 tomat
1/2 röd lök
3 avocados
1/2 kruka koriander
1/2 lime
salt, peppar

Övriga tillbehör:

2 paket quorn schnitzel
1 paket tacoskal
1 burk jalapeños
3 dl riven ost
gräddfil
1/2 kruka koriander

1. Blötlägg black eye-bönorna en dag i förväg i ljummet vatten. Byt gärna vattnet efter halva tiden. Slå av vattnet och koka bönorna cirka 25 minuter i saltat vatten. Skumma bort eventuellt slagg under början av kokningen. Slå av vattnet från bönorna.

2. Hetta upp en panna med smör och hackad gul. När löken mjuknat, ha ner bönorna. Slå på lite olja och låt allt fräsa ihop under någon minut. Slå på lite vatten som får puttra bort. Ha hela tiden hög temperatur i pannan och rör om med en stekspade så det inte bränner fast. Rör i alla kryddor och fortsätt varva i olja och vatten vartefter då vätskan börjar försvinna. Det ska hela tiden vara simmigt. När bönorna mjuknat ordentligt, stek ihop och röran fått en bra simmig konsistens är den klar. Smaka av med en skvätt vinäger och eventuellt med kryddor om det behövs.

3. Hacka en stor lök och låt den mjukna i smör i en kastrull. Hacka ananasen och ha i den när löken mjuknat. Låt allt fräsa under omrörning några minuter. Slå på de krossade tomaterna. Krydda, sockra och smula i oregano. Rör i sambal oelek och låt allt puttra på låg värme under lock i cirka 30 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger och eventuellt med kryddor om det behövs.

4. Hacka tomat och lök. Blanda med grovhackad koriander och limesaft. Gröp ut avocadona och mosa slarvigt – det ska vara grova bitar. Blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

5. Tina quornschnitzlarna och stek dem i smör på mediumvärme i cirka 15 minuter. Se till att de får fin yta runt om och krydda med en nypa salt och lökpulver. Strimla upp schnitzlarna och ha ner i en skål. Servera allt med värmda tacoskal, jalapeños, riven ost, gräddfil och extra koriander efter behag.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Letar du recept på fredagsrecept? Testa dessa vegetariska tacos med quorn. Gott, enkelt och vegetariskt!