Vegetarisk lasagne med Vermouth

Bästa lasagnen är ju med grönsaker

Lasagne måste väl ändå vara en av de godaste rätterna man kan göra med pasta? krämig god och mättande, fylld med goda smaker, och förstås, alldeles utmärkt till ett glas rödvin. Jag äter pasta väldigt sällan. Trots det har jag en tradition att alltid laga lasagne varje sommar. Lasagnen jag lagar är alltid vegetariskt och jag bjuder alltid hela familjen på den. Varje gång har jag i lite olika saker och varje gång testar vi ett nytt vin. Det är en trevlig tradition.

Bechamelsås med Vermouth

Den här varianten blev succé, och med hjälp av de andra familjemedlemmarna gick det lekande lätt. Någon kan ta hand om tomatsåsen, någon kan hacka grönsaker och någon kan fixa bechamelsåsen. Tycker man att det är för många ingredienser nedan skippar man bara det man känner för. Dock blir den väldigt god med hela alltet.

Vegetarisk lasagne med Vermouth

För: 8 personer
Tid: 30-40 minuter
Temperatur: 225°

Vegetarisk lasagne med Vermouth

3 morötter
1/2 zucchini
1 röd paprika
1 broccolihuvud
1 gul lök
1 dl vitt vin
8 stora champinjoner
1 dl kapris
10 bitar soltorkade tomater
1 dl gröna oliver
2 dl vatten
1,5 kg (3 burkar) krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk äppelcidervinäger
salt, peppar, persilja, oregano, timjan

Bechamelsås:

100g smör
1 dl mjöl
2 dl mjölk
4 dl grädde
5 ägg
3 msk Vermouth
salt, vitpeppar, lökpulver

Övrigt:

250g mozzarella
150g fetaost
70g rucola
1 förpackning lasagneplattor

1. Skala och riv morötter. Skiva zuchinin och skär till stavar. Strimla paprikan och dela broccolin till mindre träd. Hacka gul lök och fräs den mjuk i smör i en kastrull. Häll på vin och låt puttra ytterligare en minut. Häll på vatten och ha sedan de hackade ner grönsakerna. Hacka kapris och strimla soltorkade tomater. Ha ner i grytan tillsammans med oliver. Häll på krossade tomater, tomatpuré, vinäger och kryddor. Låt det puttra på låg värme under lock i cirka 20-30 minuter.

2. Smält smör i en ny kastrull. Sikta ner lite mjöl i taget och vispa hela tiden. När det blivit till en klump, häll på mjölk och rör om hela tiden. Ha inte för hög värme. Avsluta med att röra ned grädde, vermouth och äggen. Smaka av med kryddor.

3. Hacka mozzarella, fetaost och rucola.

4. Olja eller smöra en stor form. Lägg ut ett lager av tomatsåsen i botten, täck med lasagneplattor och ringla ut ett lager bechamelsås ovanpå. Strössla ut ostblandningen och rucola ovanpå och sedan lasagneplattor på det. Varva på samma vis hela vägen upp till kanten. Grädda i 225°C i cirka 30-40 minuter.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.