Vegobiffar med ris, ajvar och sallad

Vego till vardagsmiddag

Det här receptet på vegobiffar med ris, ajvar och sallad blev till när jag skulle testlaga ett av mina tidigare recept på bönbiffar. Eftersom vi är två i hushållet, och det bara var biffarna jag ville provlaga, blev det således mat till två middagar. Nu behövde jag ju bara klura ut vad jag skulle laga till biffarna.

Att laga mat på det här videt är smidigt. Det är lite som att ha en bit fisk eller en köttbit som man plockar fram och kompletterar med tillbehör. I det här fallet är fisken eller köttet vegobiffarna, vilket gör att man istället har ett ovo-vegetariskt alternativ. Mitt tips är alltså att du gör vegobiffarna i förväg. Till och med dagen innan.

Enkelt och snabblagat

Sedan är det bara att värma biffarna i micron och komplettera med tillbehören som i detta recept är kokt ris, ajvar och en sallad. Den som gillar lite hetta tar fram feferonis och serverar med en klick naturell crème fraiche till. Då blir rätten lakto- och ovo-vegetarisk eftersom den innehåller ägg och mejeri. Det här blir verkligen superenkel middagsmat som passar året om. Och köttfritt, för den som gillar det. Och du, vill du inte laga just dessa vegobiffar finns här fler goda recept på vegetariska biffar att spana in.

» Här hittar du fler recept på goda vegorätter

Vegobiffar med ris, ajvar och sallad

Vegobiffar med ris, ajvar och sallad

För: 4 personer

Vegobiffar:

1 tetra/burk kidneybönor (à 400g)
1 tetra/burk kikärtor (à 400g)
1 dl okokt, gul quinoa
4 ägg
0,5 dl bbq-sås, ex Sweet Baby Ray’s
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Tillbehör:

3–4 dl ris
6–8 blad romansallad
100g babyplommmontomater
ajvar
feferonis
naturell crème fraiche

  • Skölj av kidneybönor och kikärtor genom ett durkslag och låt dem rinna av. Mosa dem sedan ordentligt med en potatismosare – exempelvis på en plåt.
  • Koka quinoan i 2 deciliter vatten med salt, under 14 minuter med lock. Se till att quinoan är helt torr. Blanda den sedan med bönmoset, ägg, bbq-sås och kryddor.
  • Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Klicka i cirka en deciliter av smeten och forma till biffar med hjälp av en stekspade (stek fyra biffar i taget i två vändor). Vänd dem försiktigt när de lossnar från botten när du skakar på pannan. Stek tills de fått fin yta på båda sidor.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Strimla salladen och halvera tomaterna. Servera med ajvar, fefferonis och en klick naturell crème fraiche.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.