Vegobiffar med smörstekt spetskål och ajvar- och sötpotatispuré

När du vill laga köttfritt till middag

Hösten är här och det med besked. I morse satt det till och med en istapp i kranen på uteköket. Med andra ord verkar kylan komma tidigt i år. I mina odlingsland lever i alla fall både pumpor, ätbara blommor och kål än så länge. De sista bönorna plockade jag igår men kålen får vara kvar inpå vintern. Blandkålen jag odlar klarar ju nämligen vintern väldigt bra om man täcker dem. Spetskålen är däremot något jag avnjuter så här på hösten. Den som inte odlar själv gör rätt i att ta en tur till butiken för att handla ett fint huvud spetskål, för det är himla gott och passar utmärkt när man vill laga något köttfritt till middag.

En härlig rätt till helgen

Dessa vegobiffar med smörstekt spetskål och ajvar- och sötpotatispuré är en härlig ovo- och laktovegetarisk middagsrätt att svänga ihop till helgen. Här samsas den smörstekta kålen med en krämig puré av sötpotatis och härliga vegobiffar gjorda på bönor. Det hela toppas med chili, salladslök, fetaost och sesamfrön för lite hetta, sälta och knaprighet. Vill man inte ta sötpotatis i purén går det hela bra att byta mot exempelvis morot eller pumpa. Självklart går det att byta mot någon annan grönsak, men det är om man vill att den ska vara orange. Och kombinationen av färger på tallriken är trots allt ganska viktiga de med. Det måste ju se aptitligt ut.

En viktig sak att tänka på till denna rätt är att satsen till vegobiffarna räcker till 8 biffar. Jag tycker det är lagom att lägga upp tre halvor av biffarna per tallrik, alltså totalt 6 stycken biffar (för fyra personer). Då blir det blir två biffar över, om man inte är jättehungrig och lägger upp två biffar per tallrik, så klart. De två extra biffarna kan man i alla fall spara och äta till något annat – exempelvis till en god lunch.

Gör dem i förväg

Till denna rätt brukar jag göra vegobiffarna i förväg och värma på dem i micron. Purén klarar också att stå på varmhållning, eller bara värmas i micron när man ska äta. Ja, jag är ett stort fan och micron och vet ärligt inte hur jag skulle klara mig utan den… Dessa delar kan alltså göras i förväg, precis som toppingen som man kan fixa i förväg och förvara i kylen.

» Här hittar du fler goda vegorecept

Vegobiffar med smörstekt spetskål och ajvar- och sötpotatispuré

Vegobiffar med smörstekt spetskål och ajvar- och sötpotatispuré

För: 4 personer

Vegobiffar:

1 tetra/burk kidneybönor (à 400g)
1 tetra/burk kikärtor (à 400g)
1 dl okokt, gul quinoa
4 ägg
0,5 dl bbq-sås, ex Sweet Baby Ray’s
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
salt, peppar

Smörstekt spetskål:

1 spetskålshuvud (à 600g)
25g smör
salt

Ajvar- och sötpotatispuré:

600g sötpotatis
2 dl crème fraiche
4 msk ajvar
2–4 msk vatten
salt, peppar

Topping:

1 röd chili
1 salladslök
1 msk skalade sesamfrön
1 msk svarta sesamfrön
150g fetaost

  • Skölj av kidneybönor och kikärtor genom ett durkslag och låt dem rinna av. Mosa dem sedan ordentligt med en potatismosare – exempelvis på en plåt. Koka quinoan i 2 deciliter vatten med salt, under 14 minuter med lock. Se till att quinoan är helt torr. Blanda den sedan med bönmoset, ägg, bbq-sås och kryddor. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. Klicka i cirka en deciliter av smeten och forma till biffar med hjälp av en stekspade (stek fyra biffar i taget i två vändor). Vänd dem försiktigt när de lossnar från botten när du skakar på pannan. Stek tills de fått fin yta på båda sidor.
  • Skala och tärna sötpotatisen. Koka i saltat vatten i 10 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Blanda moset med crème fraiche och ajvar. Späd med vatten och den är väldigt tjock. Smaka av med salt och peppar. Ställ tillbaka kastrullen på varmhållning på lägsta värme. Rör om då och då och se till att det inte bränner fast.
  • Halvera spetskålshuvudet på längden. Värm en stekpanna till medeltemperatur och smält smöret. Lägg in spetskålshalvorna och vänd runt dem i smöret. Stek spetskålen genom att vända dem några gånger tills de fått fin yta och mjuknat. Eventuellt behöver man ta hjälp av en stekpincett för att hålla kålen när man steker utsidan. Salta på båda sidor under stekningen. Ös gärna med smöret och addera mer om det behövs. Lyft ur kålhalvorna och halvera dem sedan ytterligare en gång på längden så du får fyra snibbar.
  • Hacka röd chili och skiva salladslöken. Blanda med sesamfröna.
  • Klicka upp en rand med ajvar- och sötpotatispurén. Halvera vegobiffarna och lägg upp tre halvor per tallrik. Lägg på spetskålskvarten, smula över fetaost och strössla över chilitoppingen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.