Vegobiffar med surkålssallad och stekta grönsaker

Enkel, vegetariskt vardagsmat

Vegobiffar med surkålssallad och stekta grönsaker är en riktig vardagsrätt som tar tillvara på de grönsaker man har hemma i kylen. Det var nämligen precis så denna rätt blev till. Just denna gång hade jag frysta vegobiffar i frysen och en massa grönsaker i kylen. Vi har två särskilda grönsakslådor i kylen och de fullkomligt svämmade över. Alltså var det dags att göra något åt saken.

Med detta sagt kan man göra tillbehören till denna maträtt av det man har där hemma. Den stekta salladen gjorde jag av kokt potatis, broccoli, morötter och zucchini. Det hela blandade jag sedan med fetaost. Om man inte steker allt så länge får man lite knaprigare konsistens på morötterna, och det var just det jag va ute efter – en konsistens, också kallad textur, som passar till det övriga. Fetaosten adderar en god sälta.

Surkålssallad

Stekta grönsaker

Stekt sallad med grönsaker

Till det hela serverade jag en surskålssallad… som egentligen per definition är en surkålssallad. Det är helt enkelt en syrlig sallad med två sorters kål – vitkål och fänkål. Dessa steker jag hastigt i smör för att mjuka upp dem. Sedan blandas de med purjolök och äppelcidervinäger för att det hela ska bli syrlig. Krångligare än så är det inte. Tillsammans med de vegetariska biffarna får man en enkel middag som passar fint att servera som vardagsmat i veckan.

Vegobiffarna kan man köpa färdiga, eller så skippar man alla tillsatser ovh långa transportsträckor och lagar dem själv. Då rekommenderar jag dessa enkla, vegetariska bönbiffar med salladslök. Eftersom denna rätt görs med fetaost (och med smör) blir den lakto-vegetarisk. Gör du också receptet på biffarna blir den också ovo-vegetarisk eftersom dessa innehåller ägg.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Vegobiffar med surkålssallad och stekta grönsaker

För: 4 personer

Vegobiffar med surkålssallad och stekta grönsaker

Surkålssallad:

200g vitkål
10 cm purjolök (gröna delen)
1 stort blad fänkål (cirka Xg)
2 msk äppelcidervinäger
salt, peppar

Stekta grönsaker:

300g potatis
1 broccolihuvud (250g)
2 morötter
150g zucchini
salt, peppar, timjan
150g fetaost

Tillbehör:

1 paket valfria vegetariska biffar – eller så gör du vegobiffarna själv
creme fraiche

  • Strimla vitkål, den gröna delen på purjolöken samt fänkål. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner de strimlade grönsakerna. Stek tills vitkålen mjuknat. Slå på vinägern och låten fräsa in en minut. Smaka av med salt och peppar.
  • Gnugga potatisen ren och koka den i 10 minuter i saltat vatten. Tärna den avsvalnade potatisen. Dela broccolin till mindre träd och skiva stammen (skippa den träigaste delen längst ut på stammen). Skiva morötter och kvarta zucchini. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner broccoli och morötter. Stek tills de mjuknat lite. Ha ner potatis och zucchini. Stek tills det fått fin yta. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna en aning och smula över fetaost.
  • Servera med stekta vegetariska biffar och creme fraiche som sås.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.