Vegoburgare med chilimajjo och svart trumpetsvamp

Vad kan man laga av svart trumpetsvamp?

Lagom till att svampen börjar titta upp i skogen är det dags att ta fram svampplockar-munderingen ge sig ut och plocka. Kantareller, trattkantareller och svart trumpetsvamp är ju så gott att ha i maten. Men vad ska man laga av den svarta trumpetsvampen? Varför inte prova detta recept på vegoburgare med chilimajjo och svart trumpetsvamp? Här hittar du också fler recept med svart trumpetsvamp.

Vegetariska burgare kan man göra på en mängd olika vis. Du kan göra biffarna av bönor eller kikärtor du kan göra dem av exempelvis skivad pumpa, aubergine eller rötpotatis som du kryddar gott och grillar eller steker. Man kan också använda sig av färdiga, vegetariska biffar. I dag finns ett stort utbud av vegetariska alternativ. Vissa av dem med ägg, andra med mejeri.

Vegetariska burgare med Quorn

BurgareDenna gång när det skulle göras mumsiga burgare fick det bli Quorn burgare som ”kött”. Dessa görs av svampprotein och är ovo- och laktovegetariska. Jag gillar quorns produkter, men man ska vara medveten om att de innehåller en del ämnen som ska göra dem aptitliga och hålla ihop. Å andra sidan varierar tillsatserna i det vegetariska utbudet en hel del från varumärke till varumärke. Vill man äta något som ska likna en kött-produkt är det alltså smällar man får ta.

Man kan förstås också alltid ta en diskussion om vilka tillsatser som är onödiga eller inte. Quorns burgare innehåller stabiliseringsmedelet natriumalginat (som ofta används i molekylär matlagning och kommer från brunalger) samt vetemjöl. De är således inte glutenfria.

De har också färgats med sockerkulör, men efter att ha bakat macarons som skulle vara knallröda kan jag tycka att det inte är hela världen. Jag kan ju också förstå att de måste se aptitliga ut. Då jag inte är någon färgningsexpert låter jag det vara osagt om det finns bättre ämnen att färga med.

Vilka tillsatser är dåliga?

De innehåller också palmolja, men huruvida denna är certifierad eller ej framgår inte (palmolja i sig är inte dåligt, så länge den är certifierad). I övrigt innehåller de inget tillsatt socker av något slag. Bra tycker jag, för jag ogillar starkt när man pytsar i socker, oavsett sort. Efter tillsatshysterin kolla de flesta snett på innehållsförteckningar som är lite längre och som har konstiga namn, men i det stora hela är detta faktiskt inte världens konstigaste innehållsförteckning. Bara man vet vad de olika sakerna är.

Svart trumpetsvamp receptSå efter en inblick i innehållsförteckningen ska vi nu kika lite mer på själva burgaren, för den har fått sällskap av en skiva getost, stekt svart trumpetsvamp, silverlök och en härlig chilimajjo.

Har du inte tillgång till svart trumpetsvamp kan du förstås byta mot någon annan svamp – exempelvis trattkantareller, kantareller eller skogschampinjoner. De smakar hyfsat lika, men den svarta trumpetsvampen adderar däremot en cool look med sin svarta färg. Stek svampen i smör när vätskan försvunnit och smaka av med salt och peppar.

Picklade senapsfrön

Den hemmagjorda chilimajjon innehåller picklade senapsfrön. Picklade senapsfrön gör man enkelt genom att lägga in senapsfrön i en burk tillsammans med vinäger och en skvätt olja i en vecka. Senapsfrön i både brunt och gult hittar man på påse i kryddhyllan. Jag brukar också spara de frön som är kvar i burken när man har käkat upp den inlagda gurkan. Dessa häller jag av tillsammans med gurklagen i en mindre burk.

Vill du hellre käka burgarna med kött kan byta mot hemmagjorda biffar med färs. Servera gärna med hemmagjord pommes eller rostade potatisklyftor.

» Här hittar du fler recept på goda burgare

Vegoburgare med chilimajjo och svart trumpetsvamp

För: 4 personer

Vegoburgare med chilimajjo och svart trumpetsvamp

Chilimajjo:

1 röd chilifrukt
0,5 dl majonnäs
0,5 dl creme fraiche
1 msk tomatpuré
2 tsk picklade senapsfrön*
salt, peppar

Övriga tillbehör:

1 stor tomat
100g rå svart trumpetsvamp
200g getost
1/2 silverlök
4 hamburgerbröd
4 salladsblad

Tillbehör:

4 quorn burgare
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

  • Finhacka chili och blanda med majonnäs, creme fraiche, tomatpuré och picklade senapsfrön. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva tomaten i tjocka skivor och rada upp skivorna på ett bakplåtspapper. Ställ in plåten i 150°C i 40 minuter och semibaka tomaten.
  • Rensa och dela svampen till mindre bitar. Stek den till vätskan försvunnit och ha sedan i en klick smör. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär getosten till fyra skivor. Finhacka silverlök. Stek eller grilla biffarna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.