Vegogratäng med brysselkål, rödbetor, vitlök och soltorkade tomater

Gratäng är enkel och god middagsmat

Än är inte gratängernas tid förbi. Denna vegogratäng med brysselkål, rödbetor, vitlök och soltorkade tomater är en lakto- och ovo-vegetarisk gratäng som passar bra att svänga ihop till middag när man vill ha något köttfritt att äta. Saknar man köttet kan man servera det vid sidan av, exempelvis lite grillad kyckling eller några skivor kallskuret.

Jag serverar denna gratäng med en enkel sallad till bestående av sallad, tomat och gurka. Kanske också lite finhackad rödlök i salladen för att sätta lite piff på det hela.

Med ingredienser från skafferiet

Denna gratäng är typisk skafferimat. Den görs nämligen på inlagd chili, kronärtskockor, soltorkade tomater, kikärtor och paprikasallad som alla kommer från skafferiet. Till det hel blandar jag i kokta rödbetor och brysselkål. Gör gärna gratängen i förväg så blir den ännu godare när den får stå till sig.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Vegogratäng med brysselkål, rödbetor, vitlök och soltorkade tomater

Vegogratäng med brysselkål, rödbetor, vitlök och soltorkade tomater

För: 4 personer

Fyllning:

300g brysselkål
500g rödbetor
1 burk kikärtor (400g)
8 bitar soltorkade tomater i olja
1 dl paprikasallad
1 dl inlagda kronärtskockor i olja
0,75 dl inlagda vitlökar i chiliolja

Stanning:

3 ägg
4 dl grädde
salt, svartpeppar

  • Ansa brysselkålen och koka dem hela i saltat vatten i 5 minuter. Låt dem svalna och halvera eller kvarta dem beroende på storlek.
  • Skala och skär rödbetorna till lagom munsbitar. Koka dem i saltat vatten i 15 minuter.
  • Skölj kikärtorna i ett durkslag och skiva de soltorkade tomaterna. Lägg brysselkål, rödbetor, kikärtor, soltorkade tomater, paprikasallad, kronärtskockor och inlagda vitlökar i en ugnsform på cirka 21×31 cm.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och svartpeppar. Slå stanningen över och grädda gratängen i 225°C i 35 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.