Vegogratäng med grönkål, fetaost och soltorkade tomater

Köttfri, lättlagad vardagsmat

Jag vet knappt hur det hände, men plötsligt har vegetarisk mat blivit ett stående inslag bland veckans middagar hemma hos oss. Missförstå mig rätt – jag tycker fortfarande om kött och äter det gärna. Däremot väljer jag köttet med större omsorg och äter mindre av det – inte längre några jättestekar och absolut inte importerat gris- eller fågelkött. När det kommer till lamm köper jag fortfarande nyzeeländskt emellanåt, och av de fina detaljerna som rostas och oxfilé blir det ibland argentinskt.

Precis som många kända kockar förespråkar spelar inte längre proteinet huvudrollen på tallriken utan är snarare en trevlig kompanjon till de övriga råvarorna. Att laga vegetariskt ser jag lite som en spännande utmaning eftersom det är något nytt. Det är kul att försöka hitta på rätter som klarar sig utan kött, som är mättande och som har de smaker, flavörer och strukturer som behövs för att rätten ska kännas fulländad.

Smak, flavör och struktur

Men vaddå smaker, flavörer och strukturer, undrar du kanske nu? När det kommer till smak talar jag om våra fem grundsmaker; sött, salt, surt, beskt och umami – samt flavörer som pepprighet, mineralitet, nötighet, fetma och hetta. Struktur är också viktigt när man lagar mat så det inte blir en enda gegga. Struktur – också kallad textur, eller konsistens är viktigare än man tror när man lagar mat. Här kan man blanda mellan krämigt, tuggigt, strävt, knaprigt, krispigt, lent… osv.

I denna vegogratäng med grönkål, fetaost och soltorkade tomater samsas sälta och lätt tuggighet från fetaosten, sötma från paprika och rödlök, köttighet från champinjonerna och en trevlig syra från de soltorkade tomaterna. Pinjenötterna bjuder på lite crunch medan grönkålen bjuder på en frasig känsla och jordig ton.

Vegansk gratäng

Vill man att gratängen ska bli vegansk byter man grädde och ägg mot 3 dl Oatly iMat som vispas ihop med 2 msk majsstärkelse. Fetaosten kan bytas mot tofu som marinerats i vinäger. Denna gratäng är alltså både lakto-vegetarisk och ovo-vegetarisk i sitt grundutförande.

Laktosfri och diabetesanpassad

För att göra gratängen laktosfri kan man byta den vanliga grädden mot laktosfri grädde (eller Oatly iMat) samt till laktosfri fetaost. Vill du göra gratängen diabetesanpassad? Byt äppelcidervinägern mot citronsaft och den skånska senapen mot French’s senap som till skillnad från många andra sorter är en sockerfri senap. Som en bonus är denna gratäng också helt glutenfri.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Vegogratäng med grönkål, fetaost och soltorkade tomater

För: 4 personer

Vegogratäng med grönkål, fetaost och soltorkade tomater

Fyllning:

2 röda paprikor
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
300g champinjoner
200g grönkål
1 tsk äppelcidervinäger
8 bitar soltorkade tomater
150g fetaost
50g pinjenötter

Stanning:

3 ägg
3 dl grädde
1 msk skånsk senap
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

1. Kärna ur och skär paprikan till centimeterstora bitar. Grovhacka röd lök och finhacka vitlöksklyftorna. Kvarta champinjonerna och skär ner grönkålen till mindre bitar. Börja med att steka paprikan i smör eller olja några minuter. Ha sedan ner den röda löken. När den mjuknat, ha ner vitlöken och låt den värmas en minut. Ös över allt i en gratängform.

2. Stek champinjonerna i smör eller olja med salt och peppar. Ös över i gratängformen.

3. Stek grönkålen i smör eller olja på medelvärme så den blir härligt grön och mjuknar. Salta och peppra och ringla över lite äppelcidervinäger som får fräsa in. Ös över i gratängen.

4. Strimla soltorkade tomater och blanda ner dem samt smulad fetaost med det övriga innehållet.

5. Vispa ihop ingredienserna till stanningen och slå den över innehållet. Strössla ut pinjenötter överst – rosta dem gärna först i en torr panna. Grädda sedan i 40 minuter i 225°C i mitten av ugnen. Grönkål har en tendens att bli bränt, så lägg gärna en bit aluminiumfolie gratängformen efter 20 minuter och grädda klart.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.