Vegogratäng med mangold, purjo, pumpa och soltorkade tomater

God och smakrik höstgratäng

Något jag bekantat mig mer med på sistone är mangold. I våras sådde jag mangold som inte var så pigg på att komma upp. Då sådde jag lite mer… Ana då sedan lyx-dilemmat när allt – inklusive det som först inte ville – började växa så det knakade. Nu har jag mangold i överflöd. Och då talar jag inte om sån där späd liten babymangold man kan köpa i salladspåse, utan stora rejäla blad. Två blad plus stjälkar väger runt ett halvkilo…

Alltså behövde jag komma på en massa rätter där man kunde ha i mangold. Jag vll ju liksom inte låta den gå till spillo. En av de rätter jag knåpade ihop blev denna vegogratäng med mangold, purjo, pumpa och soltorkade tomater. Eftersom den innehåller både grädde och ägg och steks i smör blir den således.

MangoldMadeleine Landley odling

Ta vara på höstens grönsaker

Jag har gjort mycket paj med mangold på sistone, men ni vill jag ha något lite annorlunda. Jag tycker att paj passar allra bäst på våren och sommaren medan gratäng är mer av höst- och vintermat. Den här gratängen kan gå en att tänka lite på en paj ändå, för på toppen strör jag lite ströbröd för att ge en annorlunda textur. Är man glutenintolerant, eller av någon annan anledning inte äter bröd, då kan man i första hand ta glutenfritt ströbröd eller skippa det helt och hållet.

Förutom mangold har jag också odlat pumpa, purjolök och morötter. Morötterna jag odlat är en sommarsort, och de jag ännu inte skördat är därför nu huuur stora som helst. Till denna gratäng tog jag då en stor gul morot (jag odlar morötter i olika färger), skivar den i ganska tjocka skivor och sedan steker jag den i smör med kryddor. På så vis får an lite mer smaker i den färdiga gratängen. Servera gärna gratängen med en enkel sallad till. Gillar du mina vegorecept? Glöm inte att spana in min senaste bok Vegomat – Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Vegogratäng med mangold, purjo, pumpa och soltorkade tomater

Vegogratäng med mangold, purjo, pumpa och soltorkade tomater

För: 6 personer

400g morötter
smör att steka i
2 tsk grillkrydda
salt, svartpeppar

500g mangold
25 cm purjolök
400g pumpa
8 bitar soltorkade tomater i olja

4 ägg
4 dl grädde
1 tsk vitlökspulver
salt, svartpeppar
0,5 dl ströbröd

  • Tvätta morötterna, dela dem på längden och skiva dem i centimetertjocka skivor. Smält smör i en stekpanna och lägg i moroten. Pudra över grillgrydda, salt och peppar. Stek under omrörning på medelvärme i cirka 5 minuter. Ös över i en paj- eller gratängform på cirka 30 cm ⌀.
  • Skölj mangolden och låt den rinna av. Skär den sedan till lagom munsbitar. Skiva purjolöken. Skala, kärna ur och tärna pumpan. Värm olja till medeltemperatur i en stekpanna och lägg i mangolden. När mangolden sjunkit ihop, lägg i purjolöken. Stek i några minuter tills purjolöken mjuknat. Lägg i pumpan, salta och peppra och stek allt i ytterligare 5 minuter.
  • Ös över det stekta i gratängformen och blanda med morötterna. Strimla de soltorkade tomaterna och blanda ner.
  • Vispa ihop ägg och grädde med vitlökspulver, salt och peppar. Stå stanningen över formen och grädda sedan i 200°C i 30 minuter. Ta ut gratängen och pudra över ströbrödet. Ställ in i ytterligare 30 minuter, totalt 60 minuter. servera gärna med en enkel sallad till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.