Vegogryta med blomkål, linser, krossade tomater och kokosgrädde

Vegansk gryta till vardagsmiddagen

Jag tycker väldigt mycket om grytor, framför allt grytor med kött såväl som vegetariska grytor. Denna vegogryta med blomkål, linser, krossade tomater och kokosgrädde är en helt vegansk gryta som får sin fyllighet från kokosgrädde. Förutom blomkål, linser och krossade tomater innehåller den även grönkål, paprika, morötter och purjolök. Grytan kryddar jag med lite rökt paprikapulver och curry, och förstås med salt och svartpeppar.

Var hittar man puylinser?

Till denna gryta använder jag puylinser. Denna sorts linser kokar inte sönder lika lätt som röda, gula och gröna linser, men de kan vara lite knepigare att få tag i och kostar lite mer. Puylinser går under flera namn; puylinser, du puy, små linser, spräckliga linser, melerade linser eller delikatesslinser. Hos Body Store kan du köpa Urtekrams delikatesslinser, hos Raw Food Shop kan du köpa dem som Gröna Pyulinser och hos Hemköp som Melerade linser. Självklart kan du byta puylinserna mot Belugalinser eller mot vanliga gröna linser.

När jag skulle göra denna gryta behövde jag tömma kylen. Då hade vi en paprika av varje färg igång vilket gjorde att jag hade i cirka en halv röd paprika, en halv grön paprika och en tredjedels gul paprika i grytan. I receptet nedan tar man endast en röd paprika, men vill man variera det hela kan man blanda som man vill. Purjolöken kan man byta. mot vanlig gul lök, om man vill det. Vill du hellre ha vitkål istället för grönkål tar du det. Således kan man variera denna gryta lite som man vill och låta den vara inspiration för vidare experimentation.

» Här hittar du fler recept på goda vegogrytor

Vegogryta med blomkål, linser, krossade tomater och kokosgrädde

Vegogryta med blomkål, linser, krossade tomater och kokosgrädde

För: 6 personer

400g blomkål
2 morötter (250g)
1 röd paprika
20 cm purjolök
75g grönkål
3 vitlöksklyftor
2,5 dl puylinser
0,5 dl olja att steka i
0,5 tsk gul curry
2 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
1 msk majsstärkelse (maizena)
1 msk kallt vatten
500g krossade tomater
2,5 dl kokosgrädde

  • Skär blomkålen till mindre träd. Halvera och skiva morötterna. Kärna ur och strimla paprikan. Skiva purjolöken. Skär loss mittnerven från grönkålsbladen och riv till lagom munsbitar. Skiva mittnerven. Skiva vitlökarna.
  • Värm olja i en stor traktörpanna eller gryta och lägg i linser, blomkål och morot. Stek under omrörning i 4 minuter. Pudra över curry och rökt paprikapulver och salta ett varv.
  • Lägg i paprika, purjolök, grönkål och vitlök. Stek ytterligare 2 minuter. Salta och peppra.
  • Slå på vattnet och låt allt puttra under lock i 15 minuter.
  • Rör ut majsstärkelsen i kallt vatten. Rör i krossade tomater, kokosgrädde och majsstärkelse. Låt det puttra utan lock i 5 minuter. Smaka upp med mer salt om det behövs. Servera med couscous eller ris.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.