Vegogryta med bönor, linser och sötpotatis

Enkel festmat till många personer

Förra hösten hade vi house warming party med familjen och de närmaste vännerna ute på landstället. Vi bjöd på mat och dryck och passade på att visa upp vårt nya fritidshus som vi köpt månaden innan. På buffébordet hade jag dukat fram en stor vegetarisk gryta som jag serverade direkt ur gryta tillsammans med kokt ris, sallad, bröd, ost och smör samt saltrostade frön.

Madeleine Landley med gryta

Vegetarisk gryta

Grytan jag gjorde denna maträtt i rymmer nästan 6 liter och i stort sett hela grytan gick åt. Vi fick två portioner över och 16 personer var på besök. Alla tog om och berömde grytan. Det tycker jag var ett gott betyg! Jag är också nöjd att jag valde att servera något vegetariskt eftersom det inte är lika vanligt i mina kretsar – folk serverar och lagar oftast kött, men de uppskattar lustigt nog när man bjuder på något köttfritt. Även om de är lite tveksamma till en början när de hör att det inte finns något kött i maten. Kanske just för att folk är mer vana att äta kött.

Grytan var dessutom laktosfri och glutenfri eftersom vi hade gäster med laktosintolerans och överkänslighet mot gluten. När jag började tänka efter insåg jag också att grytan faktiskt var helt vegetarisk/vegansk. Vi hade köpt gräddfil och jalapeños att servera till, men det kom på vi på efteråt att vi glömt att ställa fram. Man kan alltså komplettera med dessa om man är sugen. De laktosintoleranta gästerna bjuder man på laktorsfri gräddfil och veganerna skippar gräddfilen helt, alternativt serveras vegetabilisk fraiche.

Skålar

Vegogryta i Crock Pot

Denna gryta kan lagas i en slökokare, om man vill. Har du en Crock Pot med bryningsläge, exempelvis Crock-Pot 5,7L Express Multicooker eller Crock Pot Multifunktionell Slowcooker 5,6 L Timer, då kan du steka lök, grönkål och zucchini i den. Annars gör du precis som i receptet nedan. Det vill säga steker i en stekpanna.

Linser och torkade bönor bör du koka separat eftersom du inte vill ha kvar lektinerna i grytan som frigörs i vattnet vid kokning. Det tar också ganska lång tid att koka bönor i en slökokare. Kör slökokaren i 2-3 timmar på högsta läget. Det viktigaste är ju att sötpotatisen och linserna mjuknar. Det gör inget om de kokar sönder eftersom de ska agera bas åt grytan och göra den fyllig.

Receptet nedan har jag halverat för att det inte ska bli en så otroligt stor omgång som vi gjorde (som jag nämnde ovan). Har du så många gäster som vi hade är det bara att dubbla receptet. Smidigt va? Perfekt mat när man ska ha stor fest helt enkelt. Gör den gärna i förväg och värm på så blir det ännu enklare.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Vegogryta med bönor, linser och sötpotatis

Vegogryta med bönor, linser och sötpotatis

För: 8-10 personer

Vegogryta:

1,5 dl torkade borlottibönor (eller 1 burk kidneybönor)
2 dl gröna linser
1 gul lök
50g grönkål
1 zucchini + hickorysalt
1 sötpotatis
3 stjälkar blekselleri
1 tetra/burk kikärtor (á 400g)
1 burk paprikasallad
500g krossade tomater
5 dl vatten
kanel, rökt paprikapulver, malen koriander, spiskummin
salt, peppar

Tillbehör:

bröd, ris, gräddfil, rostade frön

  • Blötlägg de torkade borlottibönorna i vatten i 12 timmar. Koka bönorna i nytt saltat vatten i cirka 1 timme. Tänk på att bönorna sväller och behöver cirka tre gånger som mycket vatten som mängden bönor. Skippa detta steg om du använder färdigkokta bönor. Ha ner bönorna i en stor gryta.
  • Koka upp saltat vatten i en kastrull. Ha ner linserna och låt dem sjuda i 5 minuter. Slå sedan av kokvattnet genom ett durkslag och av spola linserna under rinnande vatten. Ha ner i grytan.
  • Hacka löken och stek den mjuk i smör (välj veganskt smör eller olja för en helt vegansk och vegetarisk gryta). Strimla grönkålen och ha ner i pannan när löken mjuknat. Stek tills grönkålen mjuknat och ös sedan över i grytan.
  • Skiva och kvarta zucchinin och stek den så den får yta. Strö över lite hickorysalt och ös över i grytan.
  • Skala sötpotatisen och skär den till tärningar. Skiva sellerin. Skölj kikärtorna. Ha ner allt i grytan tillsammans med paprikasalladen, krossade tomater, vatten och alla kryddorna. Rör om och låt allt puttra under gläntat lock i 2 timmar. Servera med bröd, ris, gräddfil och rostade frön.
  • Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.