Vegolasagne med zucchini, purjolök och paprika

Perfekt fredagsmat som kan förberedas

Denna vegolasagne med zucchini, purjolök och paprika är en härlig sensommar- och hösträtt att svänga ihop till middag. Den passar extra bra, om man som jag, odlar egna grönsaker. Jag odlar ju både purjolök och zucchini, vilket gör att jag bara behöver komplettera med vitlök och kapris. Eftersom bechamelsåsen innehåller smör och vetemjöl blir lasagnen lakto-vegetarisk. Väljer man ett vegetabilisk smör och mjölk blir den helt vegetarisk och vegansk. Det är om man väljer äggfria lasagneplattor vill säga.

Några gånger per år gör jag lasagne. Att jag inte gör det varje vecka beror snarare på att jag emellanåt glömmer bort att man kan göra lasagne. Dessutom finns det ju så många andra rätter att laga. Jag lagar nästan uteslutande vegetariska lasagner, och i denna lasagne håller jag innehållet enkelt. Jag har också slutat att koka tomatsåserna innan jag har ner dem i lasagnen – det känns onödigt. Dessutom tycker jag att en färsk tomatsås får en fräschare smak.

Använd färsk tomatsås till lasagnen

Det är precis som på pizza. Förr stor jag alltid och kokade tomatsåsen. Sedan ar jag på ett event på en pizzeria och såg att de aldrig kokade såsen. Efter att ha provat själv kunde jag konstatera att tomatsåsen faktiskt blev fräschare och renare i smakerna. Det gör ju också det hela mycket enklare. Det är bara att dra i lite salt och peppar rakt ner i tetran. Kanske lite oregano smulad om man känner för det.

Och på tal om det blir jag ofta förvånad över att så många inte känner till vad en tetra är. Men lustigt nog känner många till Tetra Pak. Det är ju Tetra Pak vi kan tacka för tetran, vilket är en plastbelagd pappersförpackning. Mjölk, grädde, gräddfil och juice. Alla dessa paketeras i tetra. Så även vissa bönor och krossade-tomatsorter. Jag använder en tetra med krossade tomater på 500g från Ica. Jag gillar deras krossade tomater. Dessutom brukar de ha bra pris om man handlar många, plus att tetran innehåller lite mer än den ”vanliga” på cirka 400 gram. Det är alltså lite mer krossade tomater i denna.

Gör gärna lasagnen i förväg och värm på. Då får den stå till sig, jämna ut vätskor och värme, samtidigt som smakerna kommer fram ännu bättre. En eller ett par dagar i förväg funkar absolut fint. Man kan också frysa lasagne om man vill ha den nån helt annan gång, eller om det blivit rester över. Det är smidigt om man vill ha lasagne till någon annan middag eller om man vill ha lunchlåda.

» Gillar du lasagne? Här hittar du fler goda lasagnerecept

Vegolasagne med zucchini, purjolök och paprika

Vegolasagne med zucchini, purjolök och paprika

För: 4 personer

Fyllning:

1 zucchini (ca 350g)
20 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
0,5 dl kapris
salt, svartpeppar

Bechamelsås:

25g smör
4 msk mjöl
4 dl mjölk
salt, svartpeppar

Tomatsås:

500g krossade tomater
1 dl vatten
salt, svartpeppar

Övrigt:

lasagneplattor
1 dl vatten på toppen

  • Riv zucchinin på de stora hålen på ett rivjärn. Strimla purjolöken finhacka vitlöken. Kärna ur och strimla paprikan. Blanda allt i en skål tillsammans med kapris, salt och peppar.
  • Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Rör sedan lite mjölk i taget tills såsen fått lagom konsistens. Smaka av såsen med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan.
  • Blanda de krossade tomaterna med vatten, salt och svartpeppar.
  • Lägg lasagneplattor i botten av en form på cirka 19×29 cm. Lägg på hälften av fyllningen och häll på hälften av de krossade tomaterna. Lägg på lasagneplattor och häll på hälften av bechamelsåsen. Upprepa proceduren och avsluta med bechamel på toppen. Slå på en deciliter vatten överst och ställ sedan in lasagnen i 200°C i 60 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.