Vegopytt med stekt ägg och currycrème

Så kan du variera vardagens pytt i panna

Denna vegopytt med stekt ägg och currycrème är en bra rensa kylen-rätt. Man kan nämligen lägga i lite av vad man är sugen på, vad man har hemma och vad som behöver tas hand om. Vill man ha kött i pytten är det bara att lägga i det med – både kött, korv och kyckling passar fint att dryga ut med. Utföranden i receptet nedan ger en lakto- och ovo-vegetarisk rätt. Skippar man ägget och currycrèmen blir den helt vegetarisk och vegansk. Man kan också byta crème fraichen mot en vegetabilisk fraiche om man känner för det.

Passa på att njuta av höstens råvaror

I denna pytt lägger jag höstens godsaker i form av blomkål, potatis, pumpa och blekselleri. Jag har odlat alla dessa själv i år så för mig blir det extra festligt. Det enda i odlingarna som käkades upp av jordloppor vad blomkålen, så den fick jag köpa för att dryga ut, och så klart gul lök som ändå är billigt så här års. Vill man variera det hela, inte kan få tag i vissa ingredienser eller helt enkelt inte gillar dem kan pumpan bytas mot morötter och bleksellerin mot rotselleri. Samma sak gäller med de övriga grönsakerna som så klart kan bytas efter behag.

Hokkaido-pumpaMadeleine Landley odlingPotatis i korg

Ta hjälp av skafferiet

Till det hela adderar jag smarta skafferi-ingredienser så som kikärtor och soltorkade tomater. I med kryddor och komplettera med ett stekt ägg, sedan är pytten klar att servera. Jag gör också en currycrème att servera vid sidan av. Denna rör jag ihop av gul curry och olja som sedan blandas med en skvätt honung och crème fraiche. Currycrèmen kan man med fördel göra i förväg och förvara i kylen. Pytten kan man också göra i förväg och värma på, om man känner för det. Sedan är det bara att steka äggen när det är dags att äta och servera till. Pytten funkar också fint att frysa.

» Här hittar du fler goda vegorecept (ovo-lakto)

Vegopytt med stekt ägg och currycrème

Vegopytt med stekt ägg och currycrème

För: 4 personer

Currycrème:

1 tsk gul curry
1 tsk olja
0,5 tsk honung
2 dl crème fraiche
salt

Vegopytt:

700g fast potatis
250g blomkål
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
400g pumpa, ex halloween, butternut eller muscat
2 stjälkar blekselleri
1 burk kokta kikärtor (400g)
8 bitar soltorkade tomater
ca 1 dl olja att steka i
1 tsk grillkrydda
1–2 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar

Tillbehör:

4 ägg

  • Blanda curryn med olja och honung. Rör ihop med crème fraiche och smaka av med salt. Ställ crèmen svalt fram till servering.
  • Tvätta potatisen och tärna den i centimeterstora bitar. Dela blomkålen till små ätvänliga träd. Finhacka vitlöken och hacka den gula löken. Skala, kärna ur och tärna pumpan till något större bitar än potatisen. Skiva sellerin och strimla de soltorkade tomaterna. Skölj kikärtorna i ett durkslag.
  • Värm en ordentlig skvätt olja i en stor stekpanna och lägg i potatisen. Stek potatisen på medelvärme i cirka 10 minuter, eller tills den börjar mjukna. Pudra över grillkrydda, rökt paprikapulver, salt och peppar.
  • Lägg i blomkålen och pudra över lite mer grillkrydda. Lägg sedan i vitlök, gul lök, pumpa och selleri. Salta och peppra ytterligare ett varv. Häll i lite mer olja om det behövs. Rör om då och då och stek tills allt mjuknat. Blanda i soltorkade tomater och kikärtor och låt de värmas någon minut.
  • Stek äggen och servera till.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.