Vegotacos med blomkål, refried beans, ris och fetaost

Bästa vegotacosen

Här om fredagen åt vi vegetariska tacos. Det blev så himla gott att vi bara var tvungna att göra om det hela igen efterföljande fredag. Då kunde jag ju också passa på att fota tacosen och dela med mig av receptet här i bloggen. Det roliga var att sambon som en gång i tiden varit lite skeptisk till vegetariskt tyckte att dessa var de bästa tacos han ätit. Jag måste faktiskt hålla med. Fasen vad gott det blev!

Dessa vegotacos med blomkål, refried beans, ris och fetaost är laktovegetariska. Jag steker vitkålen i smör och serverar det hela med smulad fetaost. Den som vill göra det helt vegetariskt och veganskt kan steka allt i olja och byta creme fraichen till vegetabiliskt fraiche och fetan till en vegansk ost. Knepigare än så är det inte.

Stekt blomkål

Vegetariska blomkålstacos

Det kan kanske tyckas vara en hel del ingredienser till detta recept, men det blir det alltid när man ska göra tacos. Det behövs nämligen en hel del kryddor för att det ska bli på riktigt tex mex-vis. Det fina med dessa tacos är dock att man kan göra allt i förväg och sedan bara värma det i micron – det är nämligen inget som kan bli torrt och trist, vilket recept med kött kan bli.

Ha lite tålamod med stekningen av blomkålen, för det tar ett litet tag. Dessa steker jag i sesamolja och rapsolja och kryddar med lite curry för rondör samt koriander, vitlökspulver och lökpulver. Se till att de får lite yta men inte bränns. De ska ha spänst och lite av en kärna i mitten så de inte är helsladdriga. Dessa blir nämligen ”köttet” och ska därför ha texturen kvar. Vitkåls- och morotssalladen i sin tur består av strimlad vitkål och riven morot som jag steker i en stor klick smör och avslutar med en skvätt äppelcidervinäger så att det ska bli lite syrligt.

Refried black beans

Inga tacos utan bönor!

Ett stående inslag när vi gör tacos är också redfried beans. Man skulle kunna tro att bönorna ska stekas två gånger, men att de kallas för refried beror helt och hållet på språkförbistring. På spanska heter det nämligen ”refritos” och någon översatte det fel så det blev refried när det egentligen bara ska vara fried. Dessa redfied beans tar också ett litet tag att göra eftersom man steker in vatten och olja om vartannat tills det blir en simmig blandning där bönorna fått släppa ut lite av innehållet vartefter. Jag har en gång testat att mosa bönorna när jag hade bråttom och bara steka dem hastigt med olja och vatten. Det blev inte alls samma sak! Hela fylligheten och smaken var som bortblåst så man får helt enkelt ha lite tålamod här med. Dessutom kan man göra en stor omgång och förvara i kylen. De klarar nämligen en till två veckor utan problem.

När allt kommer till kritan är tacos både socialt att äta och att laga. Ta hjälp av familjen eller vännerna att laga varsin del så blir det både enklare och roligare. Jag hoppas verkligen att ni vågar testa detta recept på vegotacos, för det är så otroligt gott. Vill ni inte det är i alla fall jag glad att jag skrev upp det hela så jag kan laga det fler gånger. Och det kan jag lova att det blir.

» Här hittar du fler goda recept på tacos

Vegotacos med blomkål, refried beans, ris och fetaost

Vegotacos med blomkål, refried beans, ris och fetaost

För: 4 personer

Brasse-ris:

1/2 gul lök
rapsolja
1,5 dl långkornigt basmastiris
2 vitlöksklyftor
1,5 dl vatten
salt, nymalen svartpeppar

Redfried beans:

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
400g kokta, blandade bönor (1 tetra/burk)
1 dl olivolja
2+1 dl vatten
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

Syrlig morots- och vitkålssallad:

100g morot (1 morot)
175g vitkål
25g smör
salt, peppar
1 msk äppelcidervinäger

Sesamstekt blomkål:

400g blomkål
1 dl sesamolja
0,5 dl rapsolja
0,5 krm lite curry (1 dutt)
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar

Tillbehör:

150g fetaost
1 grön chili
1/2 rödlök
0,5–1 dl creme fraiche
1 paket hårda tacoskal

  • Brasse-ris: Hacka gul lök och ha ner med lite olja i en kastrull. Låt löken mjukna på låg värme. Häll i ytterligare lite rapsolja i kastrullen samt riset. Stek under omrörning tillsammans i cirka 3 minuter. Pressa i vitlök, fortsätt röra emellanåt i 2 minuter och slå sedan på vattnet. Salta och låt det sjuda under lock i 12 minuter. Ta av kastrullen från plattan och glänta på locket om det är vätska kvar i botten kastrullen så det får avdunsta. Rör om riset och smaka av med peppar.
  • Refried beans: Hacka den gula löken. Värm en skvätt olja i en stekpanna och ha ner löken. När löken mjuknat, ha ner hackad vitlök. Skölj bönorna och ha ner i pannan. Låt dem börja stekas och slå sedan på 2 dl vatten som får steka bort. Ha ner hälften av oljan och låt den steka in. Rör i alla kryddorna och slå på den sista decilitern vatten. Låt den steka in rör sedan i resten av oljan. Låt det stekas ihop tills bönröran får en simmig konsistens.
  • Syrlig morots- och vitkålssallad: Riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn, eller i en hushållsassistent. Strimla vitkålen tunt. Smält en ordentlig klick smör i en stekpanna och ha ner vitkål och morötter. Stek så de mjuknar och får lite yta här och var. Salta och peppra. Slå på äppelcidervinägern och låt den fräsa in.
  • Sesamstekt blomkål: Skär blomkålen till små ätvänliga träd. Värm sesamolja och rapsolja i en stekpanna och ha ner blomkålen. Låt dem långsamt stekas mjuka i oljan på medelvärme. Rör ner alla kryddorna under stekningen. Blomkålen ska vara mjuka men gärna ha en liten kärna så de inte blir sladdriga.
  • Tillbehör: Smula fetaosten. Hacka grön chili. Finhacka rödlöken och klicka upp creme fraichen i en skål. Värm tacoskalen.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.