Vegotacos med sötpotatis och friterade linser

Vegetariska tacos

Vego på allas läppar…. eller ska vi kanske säga i allas munnar? Att äta vegetarisk mat är något många gör, men att hitta inspirerande vegetariska recept är kanske inte lika enkelt? Som när det kommer till vegetariska tacos till exempel. Hur sätter man ihop en bra kombination av ingredienser som är lite annorlunda och får det att hoppa av lycka i munnen?

Dessa vegotacos med sötpotatis och friterade linser är den perfekta fredagsmaten. Den består av blandade texturer och smaker som passar fint att duka fram när det är dags för fredagstacos. Tro det eller ej, men tacos på fredagen är lite heligt för mig under hösten. Det är tradition att samla familjen ute på landet och laga mat ihop – allra helst olika typer av tacos. Sedan mumsar vi av det hela framför Idol eller Let’s Dance – vilket som går just då. Det är ett trevligt sätt att kolla på underhållning på ett socialt sätt, för man behöver ju inte sitta klistrad vid rutan utan kan både kommentera och diskutera det man tittar på. Nu är inte alla lika intresserade av denna typ av underhållning. Inga problem – dessa tacos måste så klart inte ätas i tv-soffan, så du kan vara lugn.

Friterade linser

Kryddiga sötpotatistärningar

Annorlunda med sätt att tillaga linser

Jag ska inte påstå att jag friterar särskilt ofta, men säg det som inte kan friteras? Linser till exempel!. Till dessa vegotacos valde jag att prova något nytt och fritera gröna linser. Man kan koka torra linser själv, men för enkelhetens skull valde jag denna gång färdigkokta gröna linser som är paketerade på tetra. Värt att tänka på är att man inte vill fritera något som är blött eftersom det då blir ett sjuhelsikes fyrverkeri i kastrullen. Därför är det viktigt att linserna är helt torra när det friteras. Torka dem under dagen på en handduk eller lägg ut linserna på ett bakplåtspapper i en ugnsplåt med kant och torka på 100°C i ugn i 40 minuter.

» Här hittar du fler vegetariska recept

Vegotacos med sötpotatis och friterade linser

För: 4 personer

Vegotacos med sötpotatis och friterade linser

Picklad rödlök:

1 stor röd lök
4 dl vatten
0,5 dl strösocker
1 msk ättika
1 tsk salt

Friterade linser:

1 dl solrosfrön
1 tetra linser (á 380g)
salt

Kryddiga sötpotatistärningar:

500g sötpotatis
1-2 dl rapsolja
malen spiskummin, rökt paprikapulver
salt, peppar

Bönröra med majs:

1 liten burk majs (ca 150g)
salt + smör
1 stor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
1 tetra kidneybönor
1 tetra svarta bönor
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 tsk rökt paprikapulver
salt, svartpeppar
4 dl vatten
1 dl rapsolja
1 msk äppelcidervinäger

Övriga tillbehör:

1 paket tacoskal
2 avocados
1 paket fetaost
jalapeños
tomatsalsa eller salsa på burk
1 kruka koriander
3 dl gräddfil

  • Skala och skiva rödlöken. Koka upp vatten och blanda med socker, ättika och salt. Lägg ner lökringarna i det heta vattnet och låt dem ligga och dra i cirka en timme. Slå av lagen innan servering.
  • Häll vattnet av majsen och stek majskornen i en torr panna. När majsen torkat till och börjar fastna i botten, ha ner en klick smör som får stekas in. Ös över majsen i en skål. Hacka gul och vit lök och låt den mjukna i lite olja på låg värme i en stekpanna. När löken börjat bli genomskinlig, ha ner avsköljda bönor och alla kryddorna, samt hälften av rapsoljan och hälften av vattnet. Låt vätskan fräsa bort och slå sedan på mer vatten och olja. Låt detta stekas bort igen och slå sedan på den sista decilitern vatten. Låt detta steka in till bönröran får en simmig konsistens. Blanda med majsen.
  • Skölj linserna och låt dem torka under dagen på en handduk. Alternativt kan man lägga ut linserna på ett bakplåtspapper i en ugnsplåt med kant och torka i 100°C i ugn i 40 minuter. Skaka om dem då och då. Är de blöta kommer de att smälla när de friteras. Hetta upp rapsolja i en stekpanna – cirka 1 centimeter djupt. Fritera lite av linserna i taget – se till att det inte är för varmt så linserna spricker och blir brända. Lägg ett lock över om det stänker. Häll av linserna genom ett durkslag eller ta upp dem med en hålslev. Spara oljan till sötpotatisen. Rosta solrosfrön i en torr panna. Blanda med de friterade linserna. Salta ett varv.
  • Skala och tärna sötpotatisen. Stek i olja (förslagsvis den från linserna) och krydda ordentligt. När de mjuknat och fått lite yta är de klara.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.