Vermoutgräddiga fläskfilémedaljonger med lins- och päronsallad

Perfekt maträtt till helgen

Den här maträtten innehåller ingredienser som alla kanske inte tänker på att kombinera. Synd, för där har ni missat något! Jag äter sällan fläskfilé eftersom jag tycker det är en överskattad detalj som inte har någon som hest karaktär. Fläskfilé behöver helt enkelt tillbehör för att bli lite spännande.

Ett annorlunda recept med fläskfilé

Ett exempel är att linda in den i bacon eller lufttorkad skinka. Ett annat är som i detta fall att skära den till medaljonger och servera med en gräddig sås. Tillsammans med en skvätt Vermouth i såsen blir det riktigt gott, något du absolut måste prova. Servera med en härliga linssalladen med päron och solrosfrön.

Bonterra ChardonnayUnder receptet hittar du också ett passande vintips. Det här är ett av mina absoluta favoriter när det kommer till vita viner. Det har också varit genomgående bra under de åren jag köpt det, något som inte alltid är självklart. Orsaken till det är att man till många populära viner börjar dryga ut druvorna med druvor från andra gårdar för att hinna med efterfrågan. På så vis håller inte vinerna samma kvalitet och ändrar smak.

Tips på amerikansk chardonnay

Vinet Bonterra har däremot hållit samma klass och odlas ekologiskt. Detta kommer från USA och görs uteslutande på den vita druvan Chardonnay. Smaken är frisk och en aning rökig med inslag av ek och en rik krämighet från malolaktisk jäsning. I smakpaletten finner man smörighet, vanilj, rostade nötter, citrus och tropisk frukt.

70 procent av vinet genomgår malolaktisk jäsningen på fransk och amerikansk ek medan de återstående 30 procenten lagras på ståltank för att bevara friskheten. Det här är ett vin som passar till mycket tack vare den fylliga kroppen, såväl kött som fisk eller fågel.

Krämig panna med fläskfilémedaljongerBacon, päron, lök och fläskfilé

Vermoutgräddiga fläskfilémedaljonger med lins- och päronsallad

För: 4 personer

Vermoutgräddiga fläskfilémedaljonger med lins- och päronsallad

Vermoutgräddiga fläskfilémedaljonger:

800g fläskfilé
1 gul lök
1 paket bacon
2 burkar champinjoner (á ca 150g)
3 msk klippt, färsk timjan
1 dl torr vermouth
4 dl grädde
1 dl creme fraiche
salt, peppar, grillkrydda, oregano

Lins- och päronsallad:

1 dl svarta belugalinser
1 dl solrosfrön
1 brunt päron
1 dl kikärtor

1 dl strimlat vitkål
1 morot
1 salladslök
1 dl creme fraiche
1 msk skånsk senap
1 msk sweet chilisås
2 msk päron/äppelcidervinäger

1. Koka upp en kastrull med saltat vatten och sjud linserna på låg temperatur i ca 30-40 minuter.

2. Rosta solrosfröna i en torr panna. Skölj kikärtorna och tärna upp päronet.

3. Strimla upp vitkål och riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Koka upp en kastrull med saltat vatten, tag av från plattan och lägg ner grönsakerna under ca 10 minuter. Häll över grönsakerna i ett durkslag, skölj i kallt vatten och krama sedan ur vätskan. Rör ihop creme fraiche och senap med sweet chilisås och kryddor. Blanda med linser, förvällt kål samt kikärtor, päron och solrosfrön. Ställ svalt.

4. Ansa fläskfilén och skär till 2 cm tjocka skivor. Grovhacka gul lök och skiva upp baconet till lagom stora bitar.

5. Hetta upp smör i en stekpanna och ha ner lök, bacon och champinjoner . Fräs till baconet börjar få bra konsistens, men se till att löken inte bränns. Klipp över färsk timjan, höj värmen och peta sedan ner fläskfilémedaljongerna mellan allt det stekta så att de får kontakt med pannan. Vänd medaljongerna så att de får stekyta på båda sidorna, slå sedan på vermouth och låt den fräsa bort.

6. Rör ner grädde och creme fraiche och smaka av med kryddor. Låt puttra på låg värme ytterligare 15 minuter. Servera med några salladsblad samt lins- och päronsalladen. Ringla äppelcider- eller päronvinäger över lins- och päronsalladen vid servering.

Rekommenderat vin till: Bonterra Chardonnay (16632) 139:-

Testa receptet på vermoutgräddiga fläskfilémedaljonger med lins- och päronsallad och det passande vintipset – chardonnay från USA.