Vermouthsill med krasse och oliver

Recept på sill till jul och påsk

Sedan jag var liten har jag haft en favoriträtt som min pappa införde i familjen. Som liten var jag ganska kinkig med maten, men den här rätten bara älskade jag; nämligen Fläskfilémedaljonger i krämig sås med vermouth, oliver och krasse. Jag kan tycka att fläskfilé är en ganska trist styckningsdetalj som många översteker. Det finns trots allt många andra detaljer som blir mycket roligare och mörare, men det gäller bara att bekanta sig med dem och hitta deras bästa egenskaper. Den här rätten är i alla fall ett undantag som bevisa att fläskfilé kan bli riktigt bra – i alla fall om man inte översteker den.

Till familjens förvåning bestämde sig min pappa för att göra julsill inspirerad av den här rätten. Som tur är hade han inte i någon fläskfilé (även om jag kan tänka mig att det kan vara intressant, riktigt tunnstrimlad), utan gick istället på smakerna från såsen. Det visade sig bli en riktigt god sill, och ett bevis på att man inte ska rynka på näsan förrän man provat.

Så enkelt är det att göra hemmagjord sill

Vermouthsill med krasse och oliver är så enkel att göra och görs med snabbsill. Välj Abbas 5-minuterssill eller ICAs minutsill. Dessa hittar du i den vanliga hyllan för sill, paketerad i vita avlånga askar. Snabbsillen är färdig att användas direkt. Den är alltså urvattnad och inlagd i en neutral lag. Det enda du behöver göra är att skära den till lagom bitar och ha ner i din hemmagjorda sås. Sedan är det klart! Nuförtiden har Abba även en snabbsill i färdiga bitar, för den late…

» Fler recept på olika sorters sill hittar du här

Vermouthsill med krasse och oliver

1 stor burk

Vermouthsill med krasse och oliver

1 paket 5-minuterssill
1 msk torr vermouth
1 ask klippt smörgåskrasse
1 dl créme fraiche
0,5 dl skivade gröna oliver med pimento
salt, svartpeppar

1. Klipp ner sillfiléerna i en skål.

2. Slå över vermouth och blanda med smörgåskrasse, creme fraiche och kryddor.

3. Vänd försiktigt ner de skivade oliverna så att inte pimenton faller ur.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.