Vete- och grahamslimpa med surdeg

Surdegslimpa med grahamsmjöl

Denna vete- och grahamslimpa med surdeg är en bra limpa att baka när man vill ha något lite rustikare än den vanliga vita limpan med enbart vetemjöl, men ändå inte vill ha något supergrovt. Ärligt talat är inte grahamsmjöl min stora favorit när det kommer till mjölsorter. Jag tycker den är lite skåpig och använder den därför inte så ofta. Till detta bröd, när den samsas med vetemjöl, tycker jag däremot att det smakar bra.

Det är verkligen inga som helst konstigheter med detta bröd; en surdegsgrund av vete, vatten, två mjölsorter och salt. Det är också allt som behövs för att baka gott bröd. Läs gärna mina tips när det kommer till att starta en surdegsgrund, hur man förvarar den och hur man gör för att lyckas med surdegsbaket.

Baka två limpor och frys den ena

Jag brukar oftast baka två limpor samtidigt. Jag tycker att det funkar allra bäst med med min assistent, som för övrigt kommer från Ankarsrum. Gör man bara en limpa brukar jag behöva köra den på lite högre hastighet. Har vi gäster som sover över är två limpor ganska lagom då det både räcker till gästerna den morgonen (som brukar frossa i det nybakta brödet – det är ju så lyxigt) och till resten av veckan. Är det bara jag och min sambo brukar jag frysa den ena limpan så fort den svalnat. Sedan är det bara att plocka fram en färskbakad limpa så fort man behöver. Smidigt.

» Här hittar du fler recept på bröd som bakas med surdeg

Vete- och grahamslimpa med surdeg

Vete- och grahamslimpa med surdeg

2 limpor

200g surdegsgrund av vete
500g ljummet vatten
200g grahamsmjöl
600g vetemjöl
25g flingsalt

  • På kvällen: mata surdegsgrunden med lika mycket vatten som mjöl och låt den stå framme och bubbla igång till morgonen efter med locket på.
  • Morgon: Väg upp surdegsgrund vatten och mjöl i bunken till en hushållsassistent. Rör ihop det hastigt och täck bunken med plastfolie eller ett lock. Låt den stå i 1 timma på autolys.
  • Knåda degen i 12 minuter och ha sedan i flingsalt. Kör ytterligare 4 minuter. Låt degen vila i bunken fram till kvällen. Vik den gärna ett par gånger under jäsningen så det kommer in luft i degen. Detta gör du genom att vika in sidorna av degen mot mitten och sedan vända på den så att det vikta hamnar nedåt.
  • Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till två limpor och lägg dem på varsitt mjölat bakplåtspapper. Pudra mjöl över limporna och täck med bakdukar. Låt vila till morgonen efter.
  • Morgonen efter: Ställ en ugnsplåt med kant nederst i ugnen. Sätt in ugnsgallret ovanför och lägg på en baksten. Värm ugnen till 250°C (ej med snabben). Snitta brödet med en skalpell, brödsnittare eller vass kniv. Lägg in brödet i ugnen tillsammans med bakplåtspappret. Slå på 5 dl vatten i ugnsplåten i botten och stäng luckan. Baka brödet i cirka 25–30 minuter eller tills det kommit upp i en innertemperatur på cirka 93–95°C. Lossa bakplåtspappret efter 10 minuter och ta ut det. Låt brödet svalna i minst en timme innan du skär upp det så att värmen hinner gå ner och jämnas ut över hela brödet.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.