Vildsvinsjulskinka

Julskinka av vildsvin

Har du tänkt på att man lika väl kan servera vildsvinsjulskinka till jul precis som vilken annan sorts julskinka? Julskinka av vildsvin har mycket smak och en lite grövre struktur. Det här valde jag att ställa på julbordet förra året, och visst var det mycket roligare, dels för att det är annorlunda och fick gästerna att häpna, men också för att den har mer smak.

Viltjulkorvar Tips till det vilda julbordet

Den skinka av vildsvin jag använde kom från Gårdssällskapet vilket är en tjänst där man kan beställa hem ekologiskt och kravmärkt kött från gårdar i Uppland i en så kallad köttlåda. Julskinkan var en av de produkter som fanns med i deras ”viltjullåda” på 4,7 kilo, som också innehöll olika sorters viltkorvar (älgprinskorv, björnkorv, renkorv), viltfärs till köttbullarna, rökt fjällröding samt andra produkter som hemlagad grovkornig senap och lingonketchup.

Varför rimmar man julskinka?

Normalt brukar julskinkan man köper vara rimmad, eller så gör man det själv – vilket tar upp till två veckor. Anledningen till att man rimmar julskinka är för att den ska hålla längre och för att den ska få en salt smak. I rimnings-lagen brukar man också tillsätta salpetersyra för att skinkan ska bli riktigt rosa i färgen. Denna skinka av vildsvin var rimmad och höll utan problem i ett par veckor i kylen (se till att skinkan inte står framme så länge så håller den ännu längre), och av det som blev kvar gjorde jag en gratäng.

Färgen blev enligt min mening härligt rustik (som på bilden) och smaken blev också riktigt bra. Denna vildsvinsjulskinka var lite mindre på 2 kilo vilket är perfekt när man inte är ett jättestort sällskap. Den går då också snabbare att laga tack vare den mindre storleken. En del kokar sin julskinka. I detta recept körde skinkan i ugnen och penslade den varje halvtimme. Det här är verkligen något jag ska göra igen till årets julbord.

» Här hittar du fler goda recept till julbordet

Vildsvinsjulskinka

Cirka 2 kg

Vildsvinsjulskinka

Griljering:

1 tsk hela nejlikor
1 tsk torkade enbär
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
1 tsk salt
0,5 tsk strösocker
2 msk stark och söt senap
1 ägg

Övrigt:

2 kg vildsvinsskinka
1 dl ströbröd
hela nejlikor till dekoration

1. Mortla nejlikor, torkade enbär, fänkålsfrön och svartpeppar. Blanda med vitlökspulver, lökpulver, salt, strösocker, senap och ägg.

2. Tag vildsvinsskinkan ur sitt nät och skölj av den. Lägg skinkan i en ugnsfast form och pensla den runt om med smör samt ett lager av griljeringen. Stick in en stektermometer i skinkan. Tillaga i 2 timmar i 200-225°C. Tag ut och ös/pensla med vätskan som skinkan släpper (ställ timern på halvtimmar och ta ut och pensla varje halvtimme). Innertemperaturen ska vara runt 75°C när den är klar att griljeras.

3. Pensla på griljeringen och strössla över ströbröd. Ställ in i 10 minuter i 250°C. Dekorera med hela nejlikor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.