Vildsvinsjulskinka med honung och granbarr

Julskinka med grön griljering

Granbarr – en oväntad ingrediens som sätter piff på julmaten. Till våren har det blivit populärt att använda granskott i maten. Folk gör allt ifrån granskottssirap till att pickla dem. För egen del brukar jag ha så mycket annat att plocka på våren att jag helt missar granskotten. Men det är gör inget, för granbarr går precis lika bra att använda – året runt!

Denna vildsvinsjulskinka med honung och granbarr är en häftigt grön julskinka att ställa fram på julbordet och som definitivt väcker uppmärksamhet. Jag har inte trixat med färgerna på något vis – den blir verkligen så här grön!

Recept med granbarr

Julskinka av vildsvin

För att få julskinkan så här grön plockar jag de spädaste barren jag kan hitta i december. Välj de skott som kommit på våren men vuxit till sig under sommaren. Dessa är ljusare och lite mindre än de gamla barren, men de är naturligtvis större än på våren. Undvik de allra mörkgrönaste och stora barren – de är väldigt vedartade och får inte samma fina färg. Barren repar jag sedan från kvisten (se till att få med så lite som möjligt av kvisten kvar på barren) och har ner i en kryddkvarn/kaffekvarn.

Den här kvarnen är egentligen till för att mala kaffe, men eftersom den består av roterande knivar och inte ett kvarnverk är den helt värdelös för ändamålet. Jag har den istället dedicerad för örter och kryddor. Ett riktigt bra tips alltså att ha i köket när man har tid att mortla eller hacka! Den är heller inte särskilt dyr. (Till kaffebönorna har jag istället en riktig kaffekvarn.)

Recept med granbarr

När man kör kvarnen med granbarren får man som tunna, knallgröna små strån som man strösslar ut över den tillagade skinkan. Fäster dem gör jag med hjälp av spraysmör. Själva skinkan i sin tur griljerar jag först med naturell färskost, flytande honung, skånsk senap och knaprigt pankoströbröd. Det blir så gott!

Madeleine Landley lagar mat med granbarrVill du laga fler recept till julbordet med granbarr? Kolla också in denna skogshuggarsill som är en hemmagjord sill med granskott, bacon och honung. Perfekt till julbordet när man vill ha en smarrig, rustik sill med gran. Granbarr adderar en härlig smak som påminner lite om rosmarin och harsyra. Det är alltså en lite vilt-aktig smak med lite syrlighet som passar fint till råvaror med stark smak i sig själv, som viltkött och sill. Kolla också in detta mer klassiska recept på vildsvinsjulskinka.

Jag vill ha ett traditionellt julbord med klassiska rätter på julaftonen. Jag gillar inte när det är en massa konstigheter och saker som inte hör julen till. Det ska finnas sill, prinskorv, köttbullar och mammas goda, klassiska Janssons frestelse.

De senaste åren har vi haft viltkött i korv, köttbullar och skinka och det är ett kul sätt att variera sig med små medel. Det är fortfarande de klassiska rätterna men med en annorlunda twist. Gårdssällskapets viltjullåda kommer vilsdvinsjulskinkan jag kört med de två senaste åren. För att få ett glutenfritt recept byter du pankoströbrödet mot glutenfritt ströbröd. Självklart kan du göra detta recept med vanlig julskinka av gris.

» Här hittar du fler recept på julmat

Vildsvinsjulskinka med honung och granbarr

2 kilo

Vildsvinsjulskinka med honung och granbarr

2 kg julskinka, gärna av vildsvin
25g smör
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver

Griljering:

1 ägg
1 msk naturell färskost
2 msk flytande honung
1 tsk skånsk senap
1 dl pankoströbröd
1 nypa salt
spraysmör
2-3 msk granbarr

  • Smält smör i en skål. Tag av nätet från skinkan och lägg den på en stor bit aluminiumfolie (som räcker till att svepa in skinkan ett varv i). Pensla skinkan runt om med smöret och krydda ordentligt. Svep in skinkan i folien med fettkappan uppåt och stick in en stektermometer mitt i skinkan. Ställ in i ugnen i 200°C. När julskinkan har en innertemperatur på 65°C är den klar – detta tar ett par timmar.
  • Vispa ihop ägg med naturell färskost, honung, skånsk senap och en nypa salt. Skär bort fettkappan på ovansidan om så önskas. Lägg skinkan i en ugnsform och pensla ovansidan med äggblandningen. Strö över pankoströbröd så det fäster jämnt runt om. Spraya med spraysmör och ställ in i 250°C med grilleffekt. Grädda tills ströbrödet fått fin färg – cirka 10-15 minuter. Håll ett öga så det inte bränns. Grädda vidare om det inte hunnit få färg.
  • Kör granbarren i kryddkvarn/kaffekvarn. Låt skinkan svalna en aning, spraya sedan med spraysmör och strössla över de malda granbarren jämnt runt om.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.