Vildsvinsköttbullar med gran

Julmat med viltkött

Två år i rad har vi haft en härlig jullåda med viltkött från Gårdssällskapet till julaftonens julbord. Det här är en låda som innehåller olika sorters viltkorvar (björnkorv och renkorv), viltfärs att använda till julköttbullarna, älgprinskorv, rökt fjällröding och tillbehör så som hemlagad grovkornig senap och lingonketchup. Allt är riktigt gott och ett trevligt sätt att variera julbordet på, utan att sväva ut för mycket.

ViltjulkorvarGårdssällskapets tjänst går ut på att man beställer hem ekologiskt och kravmärkt kött från gårdar i Uppland. Detta gör via deras olika köttlådor som innehåller olika typer av kött och styckdetaljer. Vildsvinsfärsen som jag använde till dessa vildsvinsköttbullar med gran är en av produkterna i deras ”viltjullåda”.

Annorlunda julbord

Jag är typen som vill ha ett traditionellt julbord med klassiska rätter på julaftonen. Jag gillar inte när det är en massa konstigheter och saker som inte hör julen till. Det ska finnas sill, prinskorv, köttbullar och mammas goda Janssons frestelse. Det enda som varje år är annorlunda på julbordet är att jag gör årets julsill – den ska alltid vara hemmagjord och innehåller olika ingredienser från år till år. Du hittar alla mina recept på årets julsill här. Ska man ändra något ska det vara med enkla medel, därför tycker jag att inslag av vilt på julbordet är så himla trevligt att variera med. Det tycker också alla i släkten som brukar uppskatta de olika korvarna och vildsvinsjulskinkan (vi brukar alltid vara 14 pers på julaftonen från min och sambons släkter).

Förra året gjorde jag som sagt dessa vildsvinsköttbullar med gran. Till viltkött använder många rosmarin, enbär och timjan. Helt enkelt lite tuffare kryddor som gifter sig fint med den lite tuffare smaker som viltkött har. Jag bestämde mig för att använda granbarr. Vi firar trots allt jul på landet och där finns det massor av granar. Dessutom tycker jag att det är kul att ta tillvara på sånt man har utanför husknuten.

Madeleine Landley lagar mat med granbarr

Recept med granbarr

Många tror att man bara kan använda sig av granskott på våren, men jag har använt mig av helt vanliga granbarr – till och med under vintern. Kolla exempelvis in denna skogshuggarsill som är en hemmagjord sill med granskott, bacon och honung. Perfekt till julbordet när man vill ha en smarrig sill med gran. Granbarr adderar en härlig smak som påminner lite om rosmarin och harsyra. Det är alltså en lite vilt-aktig smak med lite syrlighet. Det brukar finns granskott på hösten och vintern som är grövre än vårens späda – det är dessa jag använder.

De större granbarren har mer karaktär och är lite mer vedartade. Därför maler jag granbarren i en kryddkvarn/kaffekvarn. Jag har faktiskt aldrig använt denna kvarn till något annat än till örter och kryddor eftersom den maler kaffet alldeles för hårt – det är ju inte en kvarn utan mer en mixer på grund av att den består av roterande knivar och inte ett kvarnverk. Alltså är den utmärkt till matlagningen och bannlyst från kaffebönorna. Den som vill prova att laga mat med gran hittar fler roliga recept här. Välj glutenfritt ströbröd så blir köttbullarna glutenfria.

» Här hittar du fler goda recept till julbordet

Vildsvinsköttbullar med gran

Vildsvinsköttbullar med gran

Mängd: cirka 1/2 kilo

1 ägg
1 dl ströbröd
0,5 dl röd mjölk
1 msk honung
1 msk skånsk senap
0,5 tsk kanel
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar
1 msk granbarr
500g färs av dovhjort och vildsvin

  • Blanda ägg och ströbröd med mjölk, honung, skånsk senap, kanel, vitlökspulver, lökpulver samt salt och peppar efter behag.
  • Kör granbarren i en kryddkvarn/kaffekvarn och blanda cirka 1 tsk malda granbarr med äggblandningen. Låt svälla i 10 minuter.
  • Blanda äggblandningen med färsen – knåda inte för länge, och forma till bullar. Stek på hög temperatur i smör. Ska du inte servera köttbullarna direkt, stek dem lite kortare så blir de inte torra när de värms på.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.