Vilka är Landleys favoritgrytor

Vilka är Landleys favoritgrytor?

Ja, vilka är egentligen fröken Landleys favoritgrytor? Som bekant hette min första bok Grytor – lättlagat till vardag och helg så det kommer kanske inte som en chock att jag tycker mycket om grytor. Grytor är något av det bästa jag vet; det är enkelt, mättande och passar oavsett veckodag. Med olika tillbehör kan man variera grytan ytterligare och med enkla medel göra den lyxigare.

En gryta är enkel och smidig mat

Madeleine Landley med grytaAtt laga gryta till middag är inte bara smidigt – det är svinnsmart. När allt kommer till kritan är detta det perfekta tillfället att ta vara på de ingredienser som spelar på sista versen eller passerat bäst före. I en gryta märks det nämligen inte lika lätt om en grönsak blivit sladdrig eller köttet fått fryssmak. Då är det bara att addera lite mer kryddor. Det var ju ursprungligen det som kryddor var till för. När jag ska göra gryta brukar jag ofta passa på att rensa frysen på sånt som legat lite för länge. Jag tar också tillvara gamla konserver och de grönsaker i kylen som börjat se lite trötta ut.

Några tips när du ska laga gryta:

 • Gör mise en place innan du börjar tillaga maten. På svenska kallar vi det kort och gott för prepp. Mise en place eller prepp innebär att man ordnar råvarorna innan man sätter igång att laga
  genom att hacka eller skiva och lägga allt i olika skålar. På så vis blir det ordning i köket och man får en bra överblick om man har missat någon ingrediens. Det gör allt mycket enklare, samtidigt som man också klarat av allt hackande och skivande redan från början.
 • Laga gärna grytan i förväg – till och med dagen innan den ska serveras. Då går smakerna ihop ordentligt och grytan blir ännu godare. Gryta är trots allt den perfekta matlådematen.
 • Pulled pork

 • När du lagar en köttgryta, bryn gärna köttet innan du lägger det i grytan. Att kött har porer som stängs genom att man steker det är en myt, men när man bryner får köttet en yta som ger god smak. Det kan man tacka den så kallade maillardreaktionen för.
 • Välj framdels- och bakdelskött till grytor. Detaljer från dessa områden behöver ofta längre tid i grytan eftersom det består av muskler som fått jobba hårt, vilket ger ett kött med grövre fibrer. Dessa grova bitar är de som ger bäst utdelning i grytan eftersom de blir sönderfallande goda i grytan. Dessutom brukar de vara billigare. Skippa gärna filéer, kotletter och andra fina detaljer när det kommer till gryta – dessa passar bättre till andra rätter där de får stekas hastigt.
 • En gryta kan man laga snabbt, mittemellan eller långsamt. Den som har bråttom kan enkelt förkorta koktiden med hjälp av en tryckkokare. Den som har gott om tid tar istället fram slökokaren.
 • Ta hand om de råvaror som börjat spela på sista versen i kylen, frysen och skafferiet. Våga krydda ordentligt så behöver du inte oroa dig för fryssmak.
 • Vill du ordna mat till flera dagar kan du först laga grytan med en ganska neutral kryddning. När du värmer den dagen efter adderar du andra smaker som exempelvis curry, saffran eller rökt paprikapulver. På så vis får du fler variationer under hela veckan.
 • Ett smart tips är att koka lite extra ris, potatis eller det du är sugen på. Förvara dessa i matlådor i kylen under veckan och komplettera grytan med det du känner för. På så vis kan man variera samma gryta till flera middagar och luncher.

Nedan hittar du mina favoritgrytor. Spana gärna in alla recept på grytor som finns här i Landleys kök om du letar efter ännu mer inspiration.

Madeleine Landleys bästa grytor


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.