Viltburgare med renskav, friterade lökringar och coleslaw

Hamburgare med viltkött

Hösten är här, och med det det goda viltköttet. Min sambo har länge pratat om att ta jaktcertifikat, och gärna för mig. Jag är medveten om att det är ett dyrt intresse och att det någonstans måste stå ett vapenskåp, men prima viltkött är inget jag tackar nej till. Att få chansen att stycka lite oftare vore förstås också kul.

Det här goda recepten kräver dock inga styckningskunskaper. Eller ens jaktkunskaper heller, för den delen. Allt som krävs är att du kan vägen till matbutiken. Dessa burgare fylls nämligen med renskav. Renskav är något jag åt desto mer som yngre men alldeles för lite sedan jag blev vuxen. Alltså tyckte jag det var dags att väcka livi en gammal klassisk råvara.

Mattips till helgen

Viltburgare med renskav, friterade lökringar och coleslaw är en sån där riktigt härlig helgrätt som passar att lyxa till sig med på fredagkvällen eller som lördagsmiddag. Tillsammans med de frasiga lökringarna (som är superenkelt att göra), den syrliga lingonketchupen och den krämiga coleslawen blir det en riktigt härlig kombination.

Burgare med goda tillbehör

Man kan göra coleslaw på många olika vis, men detta är ett av de enklaste, snabbaste och godaste sätten. Vill du ha en skojigare eller lite annorlunda variant kan du kika bland alla dessa recept på coleslaw. Och lingonketchupen. Ja självklart kan man använda färska lingon, men det går precis lika bra med frysta som man köper i butik. Receptet på det hittar du nedan. Orkar man inte köra sin egen lingonketchup går det även att köpa. Blir du sugen på att göra hemmagjord pommes frites kan du antingen kika på detta recept där pommes fritesen trippelfriteras, eller kolla in detta enkla recept på hur man gör pommes i ugn.

» Ännu fler goda recept på hamburgare hittar du här

Viltburgare med renskav, friterade lökringar och coleslaw

För: 4 personer

Viltburgare med renskav, friterade lökringar och coleslaw

Coleslaw:

300g vitkål
1 morot
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
salt, peppar, lökpulver, vitlökspulver

Lingonketchup:

1 liten röd lök
2 msk rårörsocker
2 dl lingon
1 dl balsamvinäger
1 dl tomatpuré
0,5 dl vatten
salt, lökpulver

Friterad lökringar:

1 gul lök
rapsolja
salt

Renskav:

2 paket renskav
1 msk hackad, färsk rosmarin
8 enbär
1 vitlöksklyfta
0,5 dl grillsås/hickorysås
salt, peppar

Tillbehör:

1 stor tomat
tunnskivad, inlagd gurka
bladsallad
senap
4 bröd, exempelvis med fullkorn

1. Strimla vitkål och riv moroten på den stora hålen på ett rivjärn. Blanda med creme fraiche, majonnäs och kryddor. Ställ svalt under dagen.

2. Hacka röd lök och ha ner i en kastrull. Låt löken mjukna i smör och ha sedan ner socker, lingon, balsamvinäger, tomatpuré och vatten. Låt allt puttra ihop under lock i cirka 10 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast. Smaka av med en nypa salt och lökpulver.

3. Skiva den gula löken i cirka 5 millimeters skivor. Hetta upp olja i en kastrull till cirka 175 grader. Ha ner lite av lökringarna i taget och fritera dem tills de börjar skifta till en ljusbrun nyans. Låt rinna av på hushållspapper.

4. Ha ner den tinade renskaven i en panna. Ha ner hackad rosmarin, mortlade enbär och pressad vitlök. Stek skaven klart, blanda sedan mer grillsås, salt och peppar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.