Viltfärsbiffar med potatispuré och brunsås

Recept på rustik söndagsmat

Jag har en kompis som är kock som inte alls gillar ordet brunsås. Så fort man säger det början han garva eller så fnissar han. Jag vet egentligen inte vad det handlar om, men för egen del tycker jag brunsås är ett helt ok namn. Det är en sås och den är brun – så why not? Dessa viltfärsbiffar med potatispuré och brunsås är den perfekta höst- och vintermaten. Jag som inte har tillgång till viltkött på daglig basis tycker det är ren och skär lyx med vilt till middag.

Madeleine Landley En klassiker med viltfärs

Just denna anrättning är lite av en klassiker. Till vardagsmat är det inte ovanligt att man äter köttbullar med potatismos. Då är denna variant lite lyxigare med viltfärsen och potatispurén – perfekt som rustik söndagsmiddag, eller att bjuda på när man har gäster. Tänk på att välja mjölig potatis till potatispurén så blir den inte till klister. När det kommer till färsen kan man kolla efter sådan som säljs som viltfärs, eller ta älgfärs. Den som inte har tillgång till viltfärs kan naturligtvis byta vanlig nötfärs eller lammfärs.

Jag serverar det hela med frysta eller rårörda lingon eftersom det adderar en härlig syrlighet. Föredrar man mer sötma kan man ta lingonsylt. Under receptet hittar du passande vintips, beroende på vad du väljer för lingon. Observera att båda vinerna är beställningsvara hos Systembolaget.

» Här hittar du fler smarriga söndagsrecept

Viltfärsbiffar med potatispuré och brunsås

För: 4 personer

Viltfärsbiffar med potatispuré och brunsås

Potatispuré:

1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
salt, peppar
0,5 tsk vitvinsvinäger

Brunsås:

1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 köttbuljongtärning
1 tsk kinesisk soja
5 enbär
1 tsk hackad rosmarin
salt, peppar

Viltfärsbiffar:

1 ägg
0,5 dl ströbröd
0,5 tsk liquid smoke
1 msk torkad timjan
0,5 tsk vitlökspulver, lökpulver och rökt paprikapulver
salt, peppar
600g viltfärs

Tillbehör:

1 dl frysta eller rårörda lingon

  • Skala potatisen och dela till mindre bitar. Ha ner bitarna i en kastrull och slå på vatten och salta. Koka tills potatisen mjuknat, cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och mosa potatisen med en potatismosare. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och rör i mjölken. Låt det värmas på men se till att den inte bränner fast. Smaka av med salt, peppar och vitvinsvinäger. Spritsa gärna upp purén på tallriken så blir det tjusigt.
  • Smält smör i en kastrull. Vispa ner mjölet och slå sedan på grädde och mjölk. Låt en buljongtärning lösas upp och rör sedan i soja. Smaka av med mortlade enbär, hackad rosmarin, salt och peppar. Sikta i mer mjöl om såsen blir för lös, ha i mer vätska om den blir för trögflytande.
  • Blanda ägg och ströbröd med liquid smoke, hackade örter och kryddor. Låt det svälla i 10 minuter och blanda sedan ner färsen. Forma till biffar och stek dem i smör.
  • Tina lingonen och servera till.

Rött vin

Vintips till viltfärsbiffarna

Självklart passar denna maträtt utmärkt med ett glas mjölk, men för den som vill lyxa till helgmiddagen passar det fint med ett glas rött.

Mörka körsbär, plommon, örter

Till viltfärsbiffar med potatispuré och brunsås passar det allra bäst med ett rödvin. Väljer du att servera naturella lingon till maten kan du kombinera middagsmaten med rödvin från ett av Italiens mest populära distrikt – Toscana. Falchini Chianti Colli Senesi kommer från Toskanska Chianti och tillverkas enligt den högsta italienska klassificeringen DOCG. Många tror att detta innebär att vinet är garanterat superbra, men klassificeringen innebär snarare att striktare krav ställs på vinmakaren i form av särskilda riktlinjer vad gäller vinframställning, lagring och druvor.

Det här vinet passar hur som helst bra till maten och är medelfylligt och balanserat med inslag av mörka körsbär, plommon, örter och choklad. Lagringen sker på små franska ekfat under 6 månader vilket även adderar en fin och jämn smak av fat.

Artnr: 2328 | Ursprung: Toscana, Italien | Druvor: sangiovese och merlot | Alkoholhalt: 13,5%

Fyllig fruktighet med välbalanserad syra

Är det lingonsylt som hamnar på tallriken till viltfärsbiffarna kan en bärigare vin passa bättre. Jag ska inte påstå att jag är en boxdrickare – för det är jag verkligen inte. Trots det har ändå några boxviner lyckats ta sig in på min favoritlista. Jag har också en förkärlek till Italienska viner och har alltid gillat vinerna från producenten Ricossa, däribland Barolon som jag gärna plockar fram när det lagats kraftiga rätter med kött. Till detta recept på viltfärsbiffar med potatispuré och brunsås passar istället deras vin av druvan Barbera. I detta boxvin samsas mjuka tanniner och en fyllig fruktighet med välbalanserad syra – sötman i form av blåbär och björnbär. Syrligheten med inslag av rönnbär.

Detta är ett utmärkt vin till rustika husmansrätter. Prova exempelvis också till kycklingfiléer i ugn med krossad potatis och gräddsås. Ett annat gott tips är ciderfräst fläskfilé med potatisgratäng och kantareller. Dekantera vinet i karaff eller slå upp det ett tag innan i glasen så det hinner lufta och komma allra bäst till sin rätt.

Artnr: 76755 | Ursprung: Italien | Druva: barbera | Alkoholhalt: 13,5%

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.