Dessert till jul

Dessa vinkokta päron med salt mandelsplitter och glass är en riktigt god efterrätt där kombinationen av salt och sött ger en oväntad brytning. Päronen får koka i rödvin och blir vackert juliga – så visst passar den både som juldessert såväl som till nyårsafton.

Tjusig dessert till nyårsafton

Förutom att de röda fina päronen ger en riktigt härlig julkänsla så blir också den svala glassen riktigt trevlig till det ljumma i päronen och det knapriga i nötterna. Päronen smaksätts även med saffran, men gillar man inte saffran skippar man helt enkelt eller byter mot något annat – exempelvis lakrits. Tillsammans med det salta splittret blir det här en rikigt god efterrätt som heter duga.

» Här hittar du fler dessertrecept

Vinkokta päron med salt mandelsplitter och glass

För: 4 personer

Vinkokta päron med salt mandelsplitter och glass

0,5 tsk salt
25g mandelsplitter

4 bruna päron
4 dl rödvin
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
0,5-1 krm saffran för julsmak

Övrigt:

50g mörk choklad (70%)
0,5 liter vaniljglass

1. Mal saltet till ett fint pulver i en mortel. Hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Ha ner i mandelsplittret i pannan och strössla saltet över. Rosta mandelsplittret till det börjar få lite färg. Rör om med jämna mellanrum så att de inte bränns. Låt svalna.

2. Skala päronen och låt pinnen vara kvar. Hetta upp en kastrull med vin, socker, vaniljsocker och saffran (välj själv hur mycket saffranssmak du vill ha). Lägg i päronen och låt sjuda i cirka 5 minuter.

3. Smält choklad i en bunke. Ställ upp päronet på en tallrik, om det är svårt att få det att stå, skär då av en del längst ner så att det får en plan botten. Ringla choklad över päronet och strössla mandelsplitter som får fastna i chokladen. Skeda upp en klick med vaniljglass till.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.