Vintergryta med renskav, äpple, svamp och saffranscreme

Mustig vintergryta

Gryta måste ändå vara en av de mest lagade rätterna hemma hos folk den här tiden på året. Jag tycker förvisso inte att man ska begränsa sig till att bara äta gryta under hösten och vintern, för gryta passar faktiskt hela året, bara man gör dem lite lättare under sommaren. En mustig höstgryta eller vintergryta är dock allra vanligast, vilket kanske inte är så konstigt eftersom en värmande gryta passar fint till middag när det är ruggigt ute.

Madeleine Landley med grytaGryta är smidigt att laga till många och är perfekt att förbereda. Det vet ju vi alla matälskare att en gryta som lagats dagen innan bara blir ännu godare dagen efter när smakerna fått gå ihop ordentligt. Gryta är också perfekt att göra mycket av till matlådor – eller så klart att bjuda gästerna på tillsammans med smarriga tillbehör.

Gryta med renskav och öl

Denna vintergryta med renskav, äpple, svamp och saffranscreme är riktigt enkel att laga och passar fint under den ruggiga tiden på året. Jag brukar framför allt laga den i december eftersom både äpple och saffran får mig att tänka på julen.

Jag använder renskav eller kronhjortsskav. Förutom det riktigt små och fina skogschampinjoner (som man kan byta mot nyplockat blandsvamp, om man har och vill) samt lök, morot, fänkål, paprika och röda, svenska vinteräpplen. Har man ingen gul paprika kan man faktiskt byta mot gulbetor. Det ger samma färg och låte åt samma smak. Man kan naturligvis också ta strimlad, röd paprika inlagd.

Det hela får puttra i den mörka ölsorten porter tillsammans med lagerblad och en kanelstång. Rosmarinen hjälper också till att sätta en lite vildare och mustigare smak. Servera det hela med saffranscremen och kokt potatis eller ris. Smidigare och enklare än så blir det knappast.

» Här hittar du fler recept på goda grytor

Vintergryta med renskav, äpple, svamp och saffranscreme

För: 4 personer

Vintergryta med renskav, äpple, svamp och saffranscreme

480g renskav eller kronhjortsskav (2 frp)
1 gul lök
180g små skogschampinjoner
1 knippe bladpersilja (och libbsticka)
1 msk hackad, färsk rosmarin
1 morot
100g fänkål
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
2 små röda äpplen
5 dl porter (mörk öl)
2 lagerblad
1 kanelstång

Saffranscréme:

2 dl creme fraiche (34%)
1,5 tsk flytande honung
1 paket saffran

  • Tina renskaven. Grovhacka löken. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till kvartar. Hacka persilja och rosmarin. Gnugga morötterna rena och skiva dem – gärna lite på snedden så blir skivorna snygga. Kärna ur paprika och strimla den samt fänkålen. Finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna äpplena.
  • Börja med att låta löken långsamt mjukna i en klick smör i en traktörpanna eller i en stekpanna med höga kanter. Ha ner champinjonerna och dra upp värmen lite. Stek tills champinjonerna fått lite färg runt om. Fördela i renskaven och se till att den får yta runt om.
  • Ha ner morötter, fänkål, paprika, vitlök och de hackade örterna. Lägg i lagerblad och kanelstång. Slå på porter och låt det hela puttra ihop under cirka 15 minuter.
  • Rör ihop creme fraiche med honung och saffran och servera till.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.