Vit bönsoppa med vårlök och riven citrus

Jag vet inte hur det är med er, men jag börjar få vårkänslor. Grus på gatorna, fågelkvitter utanför husknuten. Det är mysigt. Och även om det är kallt en dag och kommer lite snö så är vi ändå på väg mot ljusare tider.

Festlig och glutenfri soppa

Den här soppar är riktigt vårig. Ja, det är klart den passar när som helst. En rolig sak är dock att folk blir förvånade när man berättar att den är gjord på bönor. Bönor är mättande och innehåller massor av nyttigheter. Man kan tycka att bönor är typisk vardagsmat, men den här är riktigt festlig och perfekt som huvudrätt såväl som till förrätt. Varför inte testa något nytt – och glutenfritt?

Vit bönsoppa med knipplök och riven citrus

Vit bönsoppa med knipplök och riven citrus

För: 8 personer som förrätt
4 som huvudrätt

3 dl torkade, vita bönor
7 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl rosévin
salt, peppar, vitlökspulver

Topping:

1 knipplök/salladslök
10 st sockerärtor
1/2 citron

1. Blötlägg bönorna i ett dygn. Byt vattnet efter halva tiden.

2. Skölj bönorna och koka dem sedan cirka 1 timme på låg temperatur. Skumma gärna med en sked i början av kokningen. Ha ner rosévin samt creme fraiche och kör till en slät smet med mixerstav. Smaka av med kryddor och ställ tillbaka på plattan. Värm under omrörning och späd eventuellt med vatten till lagom konsistens.

3. Slå upp soppan i skålar och toppa med finstrimlad salladslök och sockerärtor. Riv över lite citronskal med ett zestjärn.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.