Vit chokladcheesecake med passionsfrukt

Cheesecake med vit choklad

Vad hittar du din inspiration? Själv hittar jag min på Pinterest. Jag följer inga bloggar men kikar gärna på bilder från blandade medier. Jag bläddrar också gärna i olika mattidningar, däribland min favorittidning – Lantliv Mat & Vin. Oavsett om jag ska försöka hitta på ett nytt kul recept, eller om jag ska skapa en ny logga för kund, är Pinterest det perfekta mediet för att skumma inspiration. Den som har ett Pinterest-konto kan förstås också följa mig.

Dessert som kan förberedas

den här cheesecaken bjöd vi på som dessert när vi hade gäster på nyårsafton. Inspirationen fann jag just på Pinterest då jag låg i sängen en morgon och funderade på vad vi skulle bjuda på. En av de viktigaste detaljerna med desserten var att den inte skulle vara för svår att laga, kunna förberedas och gå att servera till många. Jag ville också att det inte skulle vara en för tung efterrätt eftersom man inte ville bli helt sänkt efter en stor middag med två rätter innan.

Dessert till nyårsafton och fest

En cheesecake är perfekt eftersom den görs i förväg. Sväng ihop kanten – denna variant har riven kokos i pajskalet för att få en lätt, tropisk touch – och fyll sedan med den goda fyllningen av vit choklad och färskost. Därefter får den stå i frysen och bli klar. Hur smidigt och enkelt som helst. Ta fram cheesecaken cirka 10 minuter innan servering och skeda över passionsfrukt. Den goda syrligheten i frukten blir perfekt till, men självklart kan man byta till något annat att toppa med, exempelvis riven apelsin kokosflakes.

Självklart passar denna goda dessert lika bra till vilken fest som helst – inte bara till nyårsafton. Under detta recept hittar du också ett passande vin som funkar fint till desserten.

Vit chokladcheesecake med passionsfrukt

För: 8-10 personer

Vit chokladcheesecake med passionsfrukt

Pajskal:

6 dl krossade digestivekex
0,5 dl riven kokos
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen kanel
125g smör

Fyllning:

500g färskost, ex philadelphia
1,25 dl strösocker
1 tesked apelsinzest
2 tsk gelatin
2 msk varmt vatten
200g vit choklad
2,5 dl grädde

Topping:

2 passionsfrukter

1. Smula digestivekexen och blanda med riven kokos, ingefära, kanel och rumsvarmt smör.

2. Klä kanten på en springform (en sån med löstagbar kant) med en remsa bakplåtspapper. Platta ut ”degen” i botten och upp på kanten. Är degen svår att platta ut, ställ den svalt ett tag innan. Ställ in formen i frysen i 30 minuter.

3. Rör ihop färskosten med strösocker och apelsinskal. Vispa grädden och blanda med färskostblandningen. Vispa lite till. Rör ut gelatinet i varmt vatten och låt det svalna. Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Vänd försiktigt ihop gelatin och choklad med färskostblandningen. Fördela ut i skalet och ställ i frysen i minst 3 timmar. Tag ut cheesecaken cirka 30 minuter innan servering och fördela ut passionsfruktköttet.

Rekommenderat vin till: Château Baulac Dodijos (2154) 100:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Vit chokladcheesecake med passionsfrukt har ett gott skal av digestivekex och kokos. Servera till nyårsafton eller som dessert efter middag med många gäster.