Så lätt är det att göra mousse
Sista stoppet innan nyårsmiddagen är avklarad – desserten. Efterrätten är det många ser fram mest emot under en middag, vilket inte är konstigt alls. Den här lyxiga desserten är larvigt enkel att göra – bara man gör den i rätt ordning. Vispa ägget i en bunke. Vispa grädden i en annan. Smält choklad och blanda med ägget. Sedan är det bara att försiktigt vända i grädden och ställa svalt. Hur enkelt som helst.
Lyxig dessert till nyårsafton
Den här moussen är verkligen en stor favorit. Jag gjorde den lite på prov och blev helt förälskad. Vill man variera det hela kan man byta passionsfrukten i botten mot hackade jordgubbar. Glöm inte att smula över lite digestivekex på toppen så blir den en härlig brytning med den lätta sältan i kexen.
Det allra bästa med den här nyårsdesserten är att den görs i förväg och ställ in i kylen. Sedan är det bara att plocka fram den när huvudrätten har ätits upp. Självklart passar den här lyxiga efterrätten precis lika bra till en sommarfest eller alla hjärtans dag.
Vit chokladmousse med passionsfrukt
100g vit choklad
3 dl vispgrädde
1 st ägg
2 passionsfrukter
2 digestivekex
1. Bryt den vita chokladen i bitar och smält i vattenbad.
2. Vispa grädden tjock i en bunke och vispa hastigt ägget i en annan.
3. Häll ner den smälta chokladen i ägget under fortsatt vispning. Vänd försiktigt ner grädden.
4. Skeda ur passionsfrukterna och fördela ut i botten av glasen. Klicka på chokladmoussen och ställ in i kylen minst tre timmar eller över natten. Smula över digestivekex och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Vad rekommenderar du för dryck till den här desserten?
Hej Sophie.
Eftersom desserten bjuder på sötma och en del syra behöver man en dryck som också har dessa smaker i sin palett. Jag tycker att vin är trevligt till dessert. Ska man dessutom servera den på nyårsafton har man kanske redan druckit en del alkohol till de övriga rätterna vilket gör att man kanske ska skippa starkspriten. Allra festligast är det med mousserande eller pärlande vin.
Många gillar sauternes-viner till desserten, men själv har jag lite svårt för den smaken och tycker att de kan bli lite tunga. Moscato d’Asti är också lite av en klassiker till denna typ av dessert med sina spitsiga bubblor och aromatiska smak.
Mina personliga förslag skulle vara det mousserande vinet Mia från Freixenet (7897) som skulle kunna passa, alternativt det pärlande vinet Nivole (7787) som görs på Moscato. Vill man ha ett stilla vin kan Dr Loosen (5364) eventuellt funka. Detta är en Riesling Beerenauslese vilket innebär att druvorna skördats sent och på så vis uppnått en högre sockerhalt på grund av kylan. Alla dessa viner är förstås oprovade till desserten, så ett tips är naturligtvis att även fråga personalen på Systembolaget som kan ge tips.
Berätta gärna hur det gick.
Mvh
Madeleine