Vit fisk med skirat kaprissmör, potatis och sparris

Godaste fiskrätten just nu

Denna härliga middagsrätt bestående av vit fisk med skirat kaprissmör, potatis och sparris är en riktigt wow-rätt. Jag och sambon började vår semester med att äta den till middag den, och när vi åt det sa vi bara ”wow vad gott”. Min sambo älskar den här typen av rätter, alltså någon fisk, potatis och dill. Sedan kan tillbehören variera. Jag tycker precis likadant, men det är ändå lite hans signum att längta efter sån mat och föreslå att vi ska göra det.

Till denna rätt tog jag den vita fisksorten pangasisus, men man kan vilken sorts vit fiskfilé man vill, exempelvis sej, kolja, torsk, hälleflundra eller annan. Under fisken, som stekt i smör, lägger jag kokt färskpotatis och sparris. Riktigt små, söta potatisar blir allra finast. Har man ingen färskpotatis går det lika bra med vanlig fast potatis. Jag gör också ett kaprissmör som helst enkelt är smör som får puttra i en liten såskastrull tillsammans med kapris. Detta skedar man sedan ut över fisken och potatisen.

Enkelt och lättlagat

Som enkla tillbehör klickar jag ut majonnäs och ajvar, alltså den röda paprikasåsen. Majonnäsen kan man naturligtvis göra själv om man känner för det, men jag föredrar att vara bekväm och använder färdig köpe-majonnäs på tub. För att göra majonnäs vispar du ihop två ägg med 2 tsk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger med en elvisp. Droppa i 2 dl rapsolja i en tunn stråle och vispa hela tiden. Vispa till oljan och äggen bundit sig till en majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

Det hela toppar jag med färsk dill och hackad gräslök. Jag drack ett vin till som jag köpt via en vinimportör och som tyvärr inte finns på systembolaget som heter Pete’s Puré Shiraz Rosé. En lite fylligare rosé alternativt ett lite smörigare vitt vin kan också passa bra till denna rätt.

» Här hittar du fler goda sommarrätter

Vit fisk med skirat kaprissmör, potatis och sparris

Vit fisk med skirat kaprissmör, potatis och sparris

För: 4 personer

Potatis och sparris:

800g färskpotatis
1 knippe sparris

Kaprissmör:

50g smör
0,5 dl kapris

Stekt fisk:

smör att steka i
4 pangasiusfiléer eller annan vit fisk
4 krm vitlökspulver
4 krm lökpulver
1 krm rökt paprikapulver
salt, svartpeppar

Tillbehör:

1 knippe gräslök
1 knippe färsk dill
ajvar
majonnäs

  • Tvätta potatisen och koka den i saltat vatten i cirka 12–15 minuter, eller tills den mjuknat. Skär bort den träiga delen på sparrisen och halvera dem. Lägg ner i kokvattnet när potatisen har cirka 2–3 minuter kvar av koktiden. Slå bort vattnet från potatisen och låt sista vätskan ånga bort. Dela sparrisen på mitten ytterligare en gång.
  • Lägg smöret i en liten kastrull eller en såskastrull. Låt det smälta och lägg sedan i kaprisen. Låt det småputtra i cirka 5 minuter under omrörning.
  • Smält en ordentlig klick smör i en stekpanna. Lägg i fisken och stek så den får yta. Pudra över vitlökspulver, lökpulver, rökt paprikapulver, salt och peppar. Vänd på fisken, pudra över ytterligare lite salt och peppar och stek den klart.
  • Hacka gräslöken. Halvera potatisarna och lägg upp på tallrikar tillsammans med sparrisen. Lägg på fisken och strö över gräslök och dillkvistar. Klicka ut ajvar och majonnäs runt om.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.