Vitvinsglögg av vitt vin

Hemmagjord glögg på vitt vin

Att göra egen glögg är enkelt. Man värmer bara vin tillsammans med julkryddor, socker och den smaksättning man själv vill ha. Därefter låter man den dra ett tag och silar av kryddorna. Egentligen kan man göra glögg på vilket vin som helst, men allra bäst blir det om man använder ett vin med så lite stramhet och tanniner som möjligt. Vitt vin har ju inga tanniner, så i det här receptet är det inget att oroa sig för.

När man gör vitvinsglögg av vitt vin ska man däremot tänka på är att vitt vin kan vara allt ifrån halvtorrt och torrt, till att dra åt det fruktigare och sötare hållet. Väljer man ett sötare vin kan man alltså minska på sockermängden – smaka av under tiden du lagar för att få fram just den sötma du vill ha.

Kan man använda färdiga glöggkryddor?

I år har jag lagat flera sorters glögg. Det är som sagt inte alls svårt – och vill man göra det riktigt enkelt för sig är det bara att pytsa i lite glöggkryddor och favoritspriten i en vanlig saftglögg. Självklart behöver man inte köpa en massa separata glöggkryddor om man inte vill – det går nämligen lika bra med en påse färdiga glöggkryddor (det blir dock inte exakt samma smak som i detta recept).

Tidigare var jag inget fan av glögg, men sedan jag började göra egen har jag ändrat åsikt. Det går ju att göra alla möjliga sorter – det har Blossa bevisat gång på gång. Vill du ha fler enkla recept på glögg kikar du här. Nedan hittar du recept på en vacker och annorlunda glögg med apelsinsmak – som görs på vitt vin.

Vitvinsglögg av vitt vin

Vit glögg

Cirka 1 liter

1 liter vitt vin
0,5-1 dl strösocker
2 apelsiner
8 skivor färsk ingefära
1 msk nejlikor
2 kanelstänger
5 hela stjärnanis

1. Värm på vinet i en kastrull och ha ner socker och kryddor. Skiva upp apelsin och ingefära och ha ner i kastrullen.

2. Rör om och låt det sjuda upp under 5 minuter. Det får dock inte koka. Slå över i flaska eller kanna och låt svalna. Låt stå och dra i två dagar och sila sedan av kryddorna.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.