Vit kladdkaka med tropisk mousse

Dessert till Alla hjärtans

Den här desserten lagade jag ursprungligen till nyårsafton förra året. Fint nog passar den precis lika bra till vilket fest som helst – exempelvis Alla hjärtans dag, påsk eller midsommar. Till alla hjärtans måste man nästan bjuda sin älskling på något gott – eller hur? Grundreceptet till kladdkakan hittade jag på Söta saker. Gillar ni just söta saker, är detta en riktigt härlig blogg som ni bara måste spana in.

Kladdkaka gjord på vit choklad

Desserten har provats både som kall och varm – dvs när man värmer kladdkaka lite innan. Det som visade sig vara godast var när den var kall. Dels smälter inte moussen ovanpå, dels får kladdkakan en härligt kolaaktig konsistens. Alla var överens om att den kalla var godast.

Lättlagad och lyxig dessert

Det fina med den här efterrätten är att den är enkel att göra. Kladdkakan gör man själv – gärna i förväg, medan moussen bara är att röra ihop. Vill man vara extra duktig och imponerar rejält, kan man förstås göra egen mousse. Det är trots allt inte särskilt svårt. Vintipset under receptet finns tyvärr inte att köpa på Systembolaget. Har man ont om tid och inte hinner beställa, kan man gott testa med en annan Moscato d’asti – det finns det nämligen många av på Systembolaget.

Vit kladdkaka med tropisk mousse

För: 4 personer
Temperatur: 200°

Vit kladdkaka med tropisk mousse

Vit chokladkaka:

2 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
100g vit choklad
100g smör
2,5 dl vetemjöl
ströbröd

Topping:

1 paket mango- och passionsmousse
2,5 dl mjölk
1 dl hallon

1. Vispa upp ägg tillsammans med strösocker och vaniljsocker.

2. Smält smör och bitar av vit choklad i en kastrull. Ha ner i sockerblandningen.

3. Ha ner vetemjölet och vispa ihop. Smöra och bröa 6 små ugnsformar om ca 10 cm i diameter. Fördela ut smeten i formarna och grädda sedan i ca 15-20 minuter i 200°. Skär loss kladkakorna med en liten kniv men låt dem svalna i sina formar.

4. Vispa ihop moussen och ställ den svalt.

5. Stjälp ur kladdkakorna på assietter så att undre sidan kommer uppåt. Klicka ut moussen ovanpå och dekorera med hallon.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.