Vitlökscrème

Godaste vitlöskssåsen

Denna vitlökscrème är en vanligt förekommande sås hemma hos oss. Den är verkligen enkel att göra men kräver att man har en microvågsugn. Vitlöken till såsen ska nämligen värmas däri i 30 sekundern. När man värmer vitlöken får den en rund och fin smak, samtidigt som de ettriga lite stickiga toppnoterna som en del inte gillar försvinner. Det här är verkligen en god och enkel sås, och de som blir bjudna på den påpekar ofta att den var godare än många andra. Det är ju ett bra betyg.

Beroende på hur man gör såsen blir det en vitlökscrème eller en vitlökssås. Jag brukar oftast göra den enligt receptet nedan. Då blir den lite tjockare varav att jag kallar den för vitlökscrème. Rör man däremot i lite vatten blir den rinnigare och mer som en vitlökssås. Denna goda sås passar till allt ifrån kyckling och fisk till kött och vego. Den passar också bra att ringla över pizza, kebab och tacosen.

Perfekt som dressing

Jag har denna vitlökscrème som en del i många recept här i bloggen, men jag tyckte att den förtjänade en egen sida. Blandar du i extra mycket vatten, så den blir riktigt rinnig, passar den utmärkt som en dressing till salladen. Vill du ha lite färg på det hela kan du även blanda i lite persillade. Vill du ha en syrligare sås kan du byta crème fraichen mot exempelvis naturell yoghurt.

» Här hittar du fler recept på goda såser

Vitlökscrème

Vitlökscrème

För: 4 personer

2 vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 dl crème fraiche (34%)
salt, lökpulver

  • Skala vitlöksklyftorna och pressa dem med en vitlökspress.
  • Ha ner den pressade vitlöken i en skål och lägg på en liten klick smör.
  • Ställ in skålen i micron i 30 sekunder på full effekt.
  • Blanda vitlöken med crème fraiche och smaka av med salt och en nypa lökpulver. Ställ vitlökscrèmen svalt.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.