Vitlöksspäckat vildsvin

Lokalproducerat och ekologiskt

Nu är man mitt uppe i semestern och solen skiner. Härligt! Senaste veckorna har jag spenderat med familjen ute på lantstället. För att tiden inte ska gå allt för fort har vi försökt att komma iväg på olika utflykter mellan varven. Igår blev det exempelvis en biltur till Öregrund där vi njöt av lax och potatis i solen samt en mjukglass i hamnen. Öregrund är en liten sömnig ort som påminner en hel del om Lysekil eller Vaxholm. Väldigt mysigt och pitoreskt.

Förutom Öregrund tog vi även en sväng förbi Skebobruk i Norrtälje. Där producerar man bland annat öl i ett minibryggeri och säljer ekologiskt, närproducerat kött och charkuterier i en gårdsbutiken. Härifrån köpte vi med oss ett par vildsvinsstekar som fick hamna på grillen.

Recept på vildsvin

Vildsvin är lite av ett okänt område för mig. Dels ska man vara noga med när på året vildsvinet är taget. Svin tagna under brunstperioden bör undvikas då kan köttet smaka illa. Jag har även hört att större svin är lite tråkigare i smaken, dock inte illasmakande. Förhoppningsvis får man inga problem med det om man köper direkt av uppfödaren eller slaktaren.

KantarellerVildsvin

Jakt och fiske

Det här med jägare och jakt är en intressant historia. Många tror att det är billigt att vara jägare, men sanningen är att det är en påkostad sport där både licens, material och utfodring kostar. Vissa djur matar man och man får heller inte jaga var som helst. Råkar man dessutom skjuta av fel djur kan det bli en kostsam historia där man får betala böter till markägaren. Att vara jägare är alltså inte längre synonymt med att ha tillgång till ”billigt” kött, så får du en bit av en snäll jägarkompis är det verkligen något att vara glad över.

Vill du läsa mer om jakt, fiske och andra naturupplevelser i skog, mark och på vatten? Ta då ett besök förbi webbplatsen Inatur. Här kan man bland annat hitta fiskevatten, köpa jakt- och fiskekort samt lära sig mer om dessa spännande aktiviteter. Jag jagar inte själv, men en sak jag tycker är bra med den här webbplatsen är att man också kan se när jaktsäsongen är igång. Detta är bra att känna till när man är ute i skogarna och plockar svamp.

God middag med viltkött

Vitlöksspäckat vildsvin blir kanon på grillen och gör sig allra bäst till en potatisgratäng. Servera med ångkokta bönor, sparris och morötter samt en rödvinssås och bearnaise. Har man tillgång till kantareller kan man fräsa dessa hela med smör och vitlök och toppa med. Så gott! Med lite lägre temperatur och längre stektid på köttet får man det saftigt och fint. En innertemperatur på 64°C är lagom.

» Fler recept på viltkött hittar du här.

Vitlöksspäckat vildsvin

Vitlöksspäckat vildsvin

För: 4 personer

4 vildsvinskotletter
10 vitlöksklyftor
1/2 lime
1 msk hickorysås*
1 msk honung
1 msk chiliolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar, timjan, spiskummin

1. Krossa vitlöksklyftorna och rör ihop med resten av ingredienserna. Lägg köttet och marinaden i en påse och det ligga svalt ett par timmar innan det är dags att grilla.

2. Tag fram köttet minst en timme innan tillagning så det inte är för kallt. Hur länge man ska grilla vildsvinsköttet är helt efter smak och tycke och varierar beroende på hur tjocka skivorna är. Ungefär 3-5 minuter per sida brukar bli bra. Om du använder en köttermometer så är 64°C en lagom innertemperatur på köttet.

*För glutenfritt alternativ, byt mot 1 tsk Liquid Smoke.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.