Flamberad fläskfilé med getost, bandspagetti och kantareller

Flamberad fläskfilé till nyår

Getost och fläskfilé passar som hand i handske, det kunde jag konstatera när jag gjorde flamberad fläskfilé med getost, bandspagetti och kantareller. Jag gillar getost när den inte smakar för mycket ”get”.

President GetostDessutom är jag inte överförtjust i det lager mögel som finns runt många sorters getost eftersom det adderar för mycket svampsmak – som av färska champinjoner. Därför skalar jag oftast osten, eller väljer så kallad färsk getost. Presidents färsk getost på rulle är en favorit då den är lite smulig och himla god i smaken. Dessutom slipper man den svampsmakande kanten.

Hur flamberar man?

Den här rätten är en riktig favorit. Tack vare flamberingen får man en härlig smak på fläskfilén och en festlig touch. Häll på whiskyn och tänd på. Lagar du rätten när gästerna är på plats kan jag garantera att du kommer att få många positiva utrop. Det är nämligen både effektfullt och ett kul inslag att flambera maten. Glöm inte att kolla vad du har runt om och ovanför spisen när du flamberar så inget tar eld. Är du osäker, använd gärna lite längre tändstickor när du tänder på, eller varför inte en tändare med långt munstycke? Har du gästerna på plats, dimma gärna ner ljuset lite så att elden syns ordentligt.

Festmat som passar till många

FlamberingFlamberad fläskfilé med getost, bandspagetti och kantareller är trots allt lätt att laga och väldigt smakrik tack vare whiskyn och getosten. Att den går lätt att svänga ihop är bara ett plus. Det här är en typisk rätt att servera till festen – exempelvis nyårsafton. Ska du laga mat till många är denna maträtt ett utmärkt tips. Man steker nämligen på och flamberar fläskfilén hastigt först, så den får yta. Sedan tillagas den klart på lång värme (125°C) i ugnen.

Det här är ett smart sätt att laga mat på eftersom maten går klart själv i ugnen och allt blir varmt samtidigt. Använd en stektermometer så råkar du inte översteka och göra fläskfilén torr. Här hittar du innertemperaturer för fläskkött. Saknar man lite mer krämighet kan man blanda i lite grädde och örtkrydda i den kokta pastan.

Sugen på fler festliga recept? Kolla in alla recept som passar till helg och fest här!

Flamberad fläskfilé med getost, bandspagetti och kantareller

För: 4 personer

Flamberad fläskfilé med getost, bandspagetti och kantareller

Flamberad fläskfilé.

800g fläskfilé
1,5 dl whisky
3 schalottenlökar
500g kantareller
smör
salt, peppar
200g getost

Övriga tillbehör:

35g rucola (1/2 påse)
4 portioner bandspagetti
4 msk balsamvinäger

1. Ansa fläskfilén. Skär till cirka 4 centimeters breda skivor. Hetta upp en riktigt varm stekpanna, lägg ut köttet häll på whiskyn och tänd på med en tändsticka. Låt elden falna, ställ sedan upp köttet i en ugnsfast form som stubbar.

2. Salta och peppra. Strössla ut hackad schalottenlök och kantareller runt omkring köttet. Fördela ut getosten ovanpå stubbarna. Ställ i 125° i cirka 20 minuter.

3. Servera med bandspagetti och en tuss med rucola och lite balsamvinäger.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.