Whiskyglögg

Hemmagjord glögg med Whisky

Julen är i full gång. Har du inte redan börjat att mumsa lussekatter och dricka glögg är det nästan dags att börja. I morgon är det ju till och med lucia och allt.
Den här glöggen är perfekt för den som tycker att vanlig vinglögg är för tam. Själv tillhör jag dem som tycker det och brukar ofta köpas blossas glögg med cognac och med whisky. Men när allt kommer till kritan är det inte alls svårt att göra den själv.

Gott till glöggminglet

När man har gäster som håller sig till alkoholfritt är det bra att bjuda på saftglögg. På något lustigt vis blir det dock alltid en massa över hemma hos oss efter dessa bjudningar – saftglögg som bara blir ståendes och skräpar i nåt hörn fram till nästa jul. Då kan man lika gärna ta tillvara på salftglöggen som blir över och blanda upp med whisky. Följ då bara receptet nedan med byt ut rödvinet mot saftglögg. Man behöver helelr inte tillsätta några extra glöggkryddor eftersom saftglöggen redan är kryddad. Servera med dessa goda lussekatter med kesella.

Whiskyglögg

1 liter

Whiskyglögg

1 liter rött vin
5 torkade aprikoser
skal från 1/2 apelsin
1 dl strösocker
1/2 krm salt
1/2 krm riven muskot
1 kanelstång
0,5 tsk kardemummakärnor
1 msk hela neljikor
4 st stjärnanis
4 skivor färsk ingefära
2,5 dl whisky

1. Värm på vinet på låg temperatur i en kastrull. Riv skalet från apelsinen med en potatisskalare och dela aprikoserna på hälften. Rör i socker, salt, kryddor och whisky. Ha ner aprikoser och apelsinskal. Se till att dte inte kokar

2. Låt det hela sjuda i 5 minuter men se till att det inte kokar, då försvinner alkoholen. Låt glöggen sedan stå stå svalt under ett dygn. Sila av och servera med russin och skållade mandlar.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.