Wok med falukorv, nudlar, zucchini och srirachamajjo

God och enkel vardagsmat

Vad sägs om lite goooood vardagsmat? Denna wok med falukorv, nudlar, zucchini och srirachamajjo kräver egentligen inte en wokpanna utan snarare en stor stekpanna med höga kanter. En traktörpanna funkar fint. Jag har en stor traktörpanna från ScanPan som jag är helt förälskad i. När den kom hem och jag packade upp den tänkte jag ”herre gud vilket åbäke, var ska jag få plats med den?”. Den var mycket större än jag hade trott…

Scanpan traktörpannaDet visade sig dock att den var hur bra som helst och både jag och sambon använder den flitigt hela tiden. Tiden då man försökte få plats med maten i en stekpanna och grejerna bara trillade ur så fort man rörde om är nu ett minne blott. Jag använder också en så kallad bakkniv i plast när jag steker och den är perfekt att lägga på pannans öra när man inte använder den. Som sagt, den tar en del plats, och jag får till och med plats med en av mina största grytor i den när den står inställd i skåpet, men oj vad den har kommit till användning.

Wok med falukorv

I denna stora stekpanna är det perfekt att göra denna goda middagsrätt som består av nudlar, falukorv, mangold, morötter och padronpaprika. Man skulle nästan lika gärna kunna kalla den för en pytt i panna, för det är ju lite det det är. Det hela serverar jag med srirachamajjo och sesamfrön. När jag var yngre var en återkommande middagsrätt falukorv med makaroner. Jag kan förnimma denna klassiska rätt i denna wok eftersom nudlarna är som pasta – de görs ju av samma ingredienser. Men man skulle kunna säga att det här är som en lyxigare variant av makaroner med falukorv.

Wok med falukorv, nudlar, zucchini och srirachamajjoMadeleine Landley med svartkålMangold

Bra mat om man vill vara lite svinnsmart

Denna rätt är också perfekt om man har grejer som behövs ta hand om i kylen. Exempelvis passar det fint att lägga i lite sockerärtor, att toppa med några semitorkade tomater eller att ha i lite strimlad purjolök. Grönsakerna som ligger och skräpar är alltså utmärkta att rädda i denna rätt. Är du glutenintolerant är det bara att byta äggnudlarna mot risnudlar eller glasnudlar. Om du inte kan få tag i padronpaprika går det lika bra med vanlig paprika.

Samma gäller mangolden. Jag har massor av mangold i odlingslanden som behöver tas hand om, men det går lika bra med något annat grönt så som grönkål, svartkål, kinakål, strimlad spetskål eller rucola. På sommaren kan man byta mot bladen från svinmålla. Vill du ha en mildare srirachamajjo tar du mindre srirachasås och vill du ha den hetare tar du mer. Woken går utmärkt att förbereda, att laga i förväg och att sedan frysa in om det blir rester över.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Wok med falukorv, nudlar, zucchini och srirachamajjo

Wok med falukorv, nudlar, zucchini och srirachamajjo

För: 4 personer

Srirachamajjo:

2 msk srirachasås
1 dl majonnäs

Wok:

175–200g äggnudlar
600g falukorv
grillkrydda, svartpeppar
3 morötter (ca 300g)
1/2 zucchini (ca 200–250g)
200g mangold
150g padrones
2 vitlöksklyftor
matolja att steka i
2–3 msk sesamolja
salt

Tillbehör:

sesamfrön

  • Rör ihop srirachasås och majonnäs. Vill du ha en mildare majjo tar du mindre srirachasås och vill du ha den hetare tar du mer. Ställ svalt.
  • Koka äggnudlarna enligt anvisningen på förpackningen men dra av en minut på koktiden. Skölj nudlarna i kallt vatten. Klipp dem några gånger med en sax till lite kortare längd.
  • Skär falukorv, morötter och zucchini till stavar. Ta bort fästet på padronesarna och skiva dem på längden. Finhacka vitlöken och strimla mangolden.
  • Värm en skvätt olja i en stekpanna med höga kanter, en traktörpanna eller en wok. Lägg i falukorven och stek tills den fått yta. Pudra över grillkrydda och mal över svartpeppar. Lägg ur korven i en skål.
  • Värm en skvätt olja i stekpannan och lägg i morötter, zucchini och mangold. Stek tills det börjar mjukna och lägg sedan i padrones, vitlök och sesamolja. Salta, peppra. och stek ytterligare några minuter tills padronesarna börjar mjukna. Lägg i den stekta falukorven och nudlarna.
  • Servera med srirachamajjo och sesamfrön – jag har använt både skalade och svarta sesamfrön.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.