Wraps med järpar, vitlökscrème, salsa och sallad

Enkel, snabb och lätt fredagsmat

På fredagarna äter vi ofta tacos eller något plockigt. I alla fall om det finns något kul att titta på framför tv:n. Det är en tradition vi har sedan många år tillbaka där det klassiska ”fredagsmyset” ska svängas ihop till Idol, Let’s Dance eller nåt annat underhållningsprogram. Denna fredag behövde vi göra lite kylskåpsrensning så tacosen fick bli lite annorlunda. Vad man egentligen ska klassa denna rätt som är lite oklart, det skulle kunna vara tacos, gyros eller bara vanliga wraps. Det fick i alla fall bli wraps med järpar, vitlökscréme, salsa och sallad.

Järparna, vitlökscrèmen och salsan gör man i förväg – förvara de stekta järparna, vitlökscrèmen och salsan i kylen, och värm sedan på järparna och salsan i micron när det är dags att äta. Sedan är det bara att servera det hela med strimlad sallad i tortillabröd. Det går så klart även bra att ta pitabröd, libabröd eller tunnbröd om man föredrar det. Vitlökscrèmen i sin tur är bara så god! Vid något tillfälle såg jag att någon undrade hur man gör en vitlökssås som är lika god som den som serveras i kebabkiosken. Alltså sån som serveras till kebab och falafel. Denna sås är precis så god, och den är superenkel att göra.

Vitlökssås lika god som kebabkioskens

Knepet är att värma vitlöken innan man rör ihop den med créme fraiche. Jag pressar då vitlöken ner i en skål, lägger en smörklick ovanpå och kör sedan det hela på full effekt i 30 sekunder. Sedan är det bara att blanda den värmda vitlöken med crème fraiche och smaka av med salt. Vill man ha såsen lösare rör man bara ut den med lite vatten till önskad konsistens. Många håller på och rör i socker, majonnäs och annat grejs i såsen, men det behövs absolut inte. Vitlök, smör, crème fraiche och salt.

Nåväl, det här är en riktigt god och enkel middagsrätt som kan förberedas och varieras på lika vis. Servera gärna med fefferonis till om du vill ha lite hetta. Vill man ha ytterligare ett tillbehör som är lagat kan man göra egen pommes frites och servera till.

» Här hittar du fler recept på typisk fredagsmat

Wraps med järpar, vitlökscrème, salsa och sallad

Wraps med järpar, vitlökscreme, salsa och sallad

För: 4 personer

Vitlökscreme:

2 vitlöksklyftor
1 tsk smör
1 dl crème fraiche (34%)
salt

Salsa:

2 dl finkrossade tomater
0,5 tsk lökpulver
1 krm rökt paprikapulver
1 nypa strösocker
salt, svartpeppar

Nötfärsjärpar:

0,5 dl ströbröd
1 litet ägg
0,5 tsk grillkrydda
2 krm malen spiskummin
2 krm malen koriander
salt, svartpeppar
500g nötfärs
smör att steka i

Vitlöksris:

2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 dl basmatiris
3 dl vatten

Tillbehör:

8 tortillabröd
romansallad

  • Skala vitlöksklyftorna och pressa dem i en vitlökspress. Ha ner den pressade vitlöken i en skål och lägg på en liten klick smör. Ställ in skålen i micron i 30 sekunder på full effekt. Blanda vitlöken med crème fraiche och smaka av med salt.
  • Rör ihop krossade tomater med lökpulver, rökt paprikapulver samt en nypa socker. Smaka av med en salt och peppar.
  • Värm olja i en kastrull. Pressa i vitlök och lägg i riset. Stek allt under omrörning i några minuter. Slå på vattnet och lägg på locket. Låt riset puttra på svag värme i 11 minuter. Ta av kastrullen från plattan och riset svälla klart i 11 minuter.
  • Blanda ströbröd och ägg med kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Blanda ner köttfärsen och forma smeten till 8 korvar. Stek järparna i smör tills de är genomlagade. Servera järparna hela i bröden eller skiva dem – beroende på hur du vill ha det hela.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.