Wraps med pulled pork, coleslaw och picklad rödlök

Enkel helgmat med vintips

Enkel middagsmat är ibland precis det som behövs till helgen. Jag tänker framför allt på fredagskvällen när man kommer hem och är trött efter jobbet, men ändå vill ha något gott att lyxa till sig med. En sväng förbi matbutiken och in på Systembolaget och allt är kirrat? Eller?

Ja, egentligen är det kanske inte alltid så enkelt. För ibland behöver man inspiration. Det här receptet är baserat på något köpt och något lagat. Jag är inte överdrivet förtjust i halv- och helfabrikat, men det finns en del produkter där ute som faktiskt är riktigt trevliga. En av dessa är färdigkokt pulled pork. Det enda man behöver göra är att öppna förpackningen, ha ner köttet i en form och värma det 20 minuter i ugnen. Sedan trasar man det och blandar med medföljande sås. Att göra en mör pulled pork från scratch tar trots allt sin lilla tid, och tid är kanske inte det man har på fredagskvällen när magen knorrar och man bara vill korka upp en flaska gott vin.

Pulled pork-wraps

Det lagade i detta recept är en coleslaw och härligt picklad rödlök. Båda dessa går fort att fixa vilket är perfekt. Jag älskar coleslaw och serverar det gärna till grillat kött, kyckling, burgare och allehanda wraps. I vanliga fall brukar jag ha gul lök i coleslawen, men eftersom dessa wraps med pulled pork, coleslaw och picklad rödlök redan innehåller lök, använder jag lökpulver, som går precis lika bra. Det är faktiskt en av mina favoritkryddor för tillfället.

Jag kommer oftast på i sista sekund när jag vill ha picklad rödlök, men om man använder riktigt hett vatten till picklingen, går det också mycket snabbare. Då blir nämligen löken mjuk fortare och suger i sig av smaken. Använder man kallt vatten bör man låta löken ligga i lagen några timmar.

Vin till pulled pork

Till maten passar det röda vinet El Coto Crianza (12670) som finns i ordinarie sortiment på Systembolaget. Detta är ett spanskt vin av druvan tempranillo, med smak av körsbär, jordgubbar, choklad, gröna blad och läder. Jag kan även ana toner av kola och röda vinbär. Vinet rekommenderas till fläskkött, och det kan jag absolut hålla med om. Jag tycker också det passar fint till smakrik mat med kryddighet och viss hetta – därför har dessa wraps piffats upp med Chipotle-tabasco som lyfter vinet lite extra. Så här ser vinet ut! Rätter med inslag av bröd och ost gör dig också bra till detta vin. Nu tänker du kanske på pizza? Och ja, det är mycket bra till – precis som dessa wraps med pulled pork, coleslaw och picklad rödlök.

» Här hittar du fler recept med pulled pork

Wraps med pulled pork, coleslaw och picklad rödlök

För: 4 personer

Wraps med pulled pork, coleslaw och picklad rödlök

Picklad rödlök:

1 stor röd lök
2 msk strösocker
0,5 tsk salt
0,5 dl äppelcidervinäger
3-4 dl vatten

Coleslaw:

300g vitkål
1 morot
2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver

Tillbehör:

1 paket pulled pork (ca 550g)
2 avocado
1 paket tunnbröd
1 påse machésallad (70g)
1 kruka koriander
Tabasco Chipotle

1. Skala och skiva rödlöken. Koka upp vatten. Ha ner socker, salt och vinäger i en bunke. Slå på vattnet och rör till socker och salt löst upp sig. Ha ner rödlöken. Slå eventuellt på mer vatten om det inte täcker. Låt stå cirka 20-30 minuter. För extra röd färg på rödlöken kan man också ha i en matsked balsamvinäger.

2. Strimla vitkålen och riv moroten på de stora hålen på ett rivjärn. Blanda creme fraiche och majonnäs med kryddor i en bunke. Blanda ner rårivet och ställ coleslawen svalt.

3. Värm pulled porken enligt anvisningen på förpackningen. Kärna ur och skiva avocado. Lägg ut tunnbröden och fördela ut avocado, coleslaw och pulled pork. Lägg på några ringar picklad rödlök, pytsa över chipotle-tabasco och dekorera med machésallad och koriander.

Recept och vintips är framtagna i samarbete med Spring Wine & Spirits.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.