Zoodlesgratäng med bacon, mozzarella och grönkål

Vad kan man göra med en grönsakssvarv?

Ibland behöver man förgylla vardagen med lite roligare mat – som denna zoodlesgratäng med bacon, mozzarella och grönkål. För den som inte hört talas om zoodles så är det zucchini som man river till lockar. Eftersom den svarvade zucchinin ser ut lite som nudlar har de fått namnet zoodles – alltså zucchini-noodles. Det är alltså inget mjöl eller liknande i dem utan bara ren zucchini. Succhini-nudlarna gör man med en så kallad grönsakssvarv eller spiralizer. Jag har den senare, alltså en spiralizer, och köpte den för en massa år sedan.

Visst är det så att man köper på sig en massa konstiga grunkor och köksmaskiner och stuvar undan längst in i skåpen för att sedan glömma bort. Spiralizern är lite i den stilen, men jag tar ändå fram den någon gång per år och gör något roligt med. Samma maskin säljs både under namnet grönsakssvarv, Spiralizer eller Spirali beroende på vem som tillverkar och säljer den. Den kostar några hundralappar och är helt manuell. Vill man ha något som par ännu mindre plats finns ju också en liten handhållen spirelli. Och ja, jag har båda sorterna :D

Annorlunda gratäng med zucchininudlar

Denna zoodlesgratäng är inte knepigare att göra än någon annan gratäng – förutom just att du behöver något att riva zucchinin med till nudlar. Även en julienneskärare kan faktiskt funka. Eftersom zucchini och mozzarella släpper en del vatten blir gratängen lite lösare i konsistensen. Jag var först inne på om man skulle göra den fastare (vilket kan man göra med ett extra ägg eller lite majsstärkelse), men både jag och sambon tyckte det var rätt trevligt med den lite lösare konsistensen på gratängen. Man ska alltså vara inställd på att den har denna stil. Det hela serverar jag med en enkel sallad till bestående av sallad, tomat, gurka och lite majs. Gratängformen jag använder är cirka 20×30 cm.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Zoodlesgratäng med bacon, mozzarella och grönkål

Zoodlesgratäng med bacon, mozzarella och grönkål

För: 4 personer

1 paket bacon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stor zucchini (450g)
1 röd paprika
75g grönkål
125g mozzarella
4 ägg
4 dl grädde
salt, peppar

  • Separera baconremsorna och skär dem i fyra bitar. Grovhacka gul lök och finhacka vitlök.
  • Lägg baconen i en stekpanna och starta pannan. Stek på medelvärme tills de börjar skrumpna ihop lite, lägg sedan i gul lök. Stek tills löken mjuknat. Lägg i vitlöken och stek ytterligare en minut. Lägg över allt i en gratängform.
  • Kärna ur och strimla paprikan. Skölj och strimla grönkålen. Häll lite olja i stekpannan och lägg i paprikan. Stek på medelvärme tills den börjar mjukna. Lägg i grönkålen och stek ytterligare 2–3 minuter tills grönkålen börjat mjukna och blivit klargrön. Lägg över i formen.
  • Strimla zucchinin på en spiralizer eller en julienneskärare. Tärna mozzarellan. Blanda med allt i gratängformen.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över och grädda gratängen i 200°C i 40–45 minuter, eller tills den stelnat.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.