Zucchini i ugn med kyckling och couscoussallad

Lyxig vardagsmat

Du trodde väl inte att recepten på zucchini och aubergine i ugn hade sinat? Nä, knappast. Zucchini i ugn och aubergine i ugn är riktigt smarriga anrättningar som kan varieras på en mängd olika vis – det gäller bara att komma på hur. Den som gillar ugnslagad zucchini och aubergine gör rätt i att spana in receptet på Fyllda auberginer med köttfärs, ost och svarta bönor och förstås Ugnsgratinerade zucchinis med salami och ost.

Madeleine Landley

Zucchini i ugn

Men nu ska vi fokusera på detta recept på zucchini i ugn med kyckling och couscoussallad – alltså inte aubergine i ugn. Om jag ska vara ärlig kan jag ibland tycka att kyckling är lite torrt och tråkigt. Då brukar jag ta till ”pulled metoden”. Alltså att trasa köttet tunt som när man gör pulled chicken, eller den kanske lite mer välkända pulled pork.

Jag tycker att trasat kycklingkött är väldigt gott och ger det en helt annan finish och lite tuggigare konsistens. Ligger det trasade kycklingköttet i en sås suger det i sig av såsen och blir smarrig. Kolla exempelvis in detta recept på Kycklinggratäng med pulled chicken och italienska smaker som är så gott!

Hur som helst är dessa ugnslagade zucchinis toppade med tunt skuren kyckling. Kycklingen steker jag snabbt så att den får yta och inte blir genomlagad. Sedan skär jag den och strösslar över zucchinisarna. Till det hela serverar jag en couscoussallad bestående av couscous, svartkål, soltorkade tomater, svarta bönor och fetaost samt en citronssås. Servera gärna också med saltrostade frön och nötter.

Så kan du variera receptet

Det här är en relativt enkel rätt att laga som passar fint att bjuda på både till helg och vardag. Eftersom den också har lite sommarkänsla över sig passar den lite extra fint att käka under den period då zucchini, eller squash som den också heter, är i säsong – nämligen från slutat av maj fram till oktober. Då kan du faktiskt även lägga zucchinin på grillen! Självklart kan du variera det hela genom att byta den gröna zucchinin mot gul squash, aubergine, butternutpumpa eller sötpotatis som du toppar med kycklingen. Bara fantasin sätter gränser. Vill du ha det köttfritt kan du byta kycklingen mot en vegetarisk köttersättare, exempelvis quorn.

Denna rätt passar fint att förbereda och plocka fram när det är dags att äta. Den måste inte ätas helt varm utan går bra som ljummen. Då är det bara att ställa in kycklingen, och eventuellt couscoussalladen, i micron ett litet tag. Glöm förresten inte att spana in det passande vintipset under receptet, om du vill ha vin till maten!

» Här hittar du fler goda recept som tillagas i ugn

Zucchini i ugn med kyckling och couscoussallad

För: 4 personer

Zucchini i ugn med kyckling och couscoussallad

Zucchini i ugn med kyckling:

2 kycklingfiléer
rapsolja
1/2 apelsin
salt, peppar
1 tsk chiliflakes
2 zucchinis á 175-200g
salt, peppar, oregano
4 msk rapsolja
vitlökspulver

Couscoussallad:

3 dl couscous
150g svartkål + smör + 1/2 citron
salt, peppar
8 bitar soltorkade tomater
1 tetra svarta bönor (á 400g)
150g fetaost

Citronsås:

2 dl creme fraiche
1/2 citron
salt

  • Stek kycklingfiléerna i lite olja och pressa över apelsinsaft under stekningen – kycklingfiléerna behöver inte vara helt genomstekta. Krydda med salt, peppar och chiliflakes. Låt kycklingfiléerna svalna och skär sedan köttet till smala strimlor (Jag skar kycklingfiléerna rakt igenom så de blir hälften så tjocka och skar sedan till smala strimlor.)
  • Halvera zucchinin och lägg dem i en ugnsform – lägger du dem på ett bakplåtspapper i formen blir det inte lika mycket disk. Ringla över olja och pudra över salt, peppar och vitlökspulver. Ställ in i 20 minuter på varmluft i 150°C eller 175°C på över- och undervärme. Fördela ut kycklingen ovanpå zucchinin och kör i ytterligare 20 minuter.
  • Tillaga couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Strimla svartkålen och stek den i smör på medelvärme. Pressa över lite saft från citronen och salta och peppra. Låt svalna. Strimla soltorkade tomater och skölj de svarta bönorna. Blanda allt i en skål tillsammans med stora bitar fetaost som du bryter ner i.
  • Blanda creme fraiche med rivet skal från en halv citron, lite citronsaft och smaka av med salt. Servera såsen till maten.

Zucchini i ugn med kyckling och couscoussallad

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.